Idag för 60 år sedan…

 

…inträffar massakern i den palestinska byn Deir Yassin nära Jerusalem. Judiska terrorister mördar systematiskt och kallblodigt uppemot 250 människor – män, kvinnor och barn. Terroristerna tillhör bl.a. Irgunligan, som senare också ligger bakom mordet på Folke Bernadotte.

 

Vid tidpunkten för massakern i Deir Yassin var det drygt en månad kvar till dess att staten Israel skulle utropas. För att Israel skulle kunna utropas som en etniskt ren judisk stat ansågs det nödvändigt att fördriva den palestinska befolkningen från de områden som var tänkta att ingå i den judiska staten – annars skulle palestinierna vara lika många eller t.o.m. fler på dessa områden än judarna. Enligt den israeliske historikern Avi Schlaim var massakern i Deir Yassin den enskilt största orsaken till att palestinierna flydde från sitt hemland (se hans bok Collusion Across the Jordan, sid. 164). Fördrivningen av palestinierna hade emellertid börjat redan i slutet av år 1947, och massakern i Deir Yassin var varken den första eller den sista.

 

De skyldiga gick en ljus framtid till mötes. En av ledarna, Yitshak Shamir, gjorde en lysande politisk karriär och blev bl.a. israelisk premiärminister. Med både massakern i Deir Yassin och mordet på Folke Bernadotte i sitt CV kan man visst gå hur långt som helst.

 

Henrik Carlborg

Vice ordf. PGS

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Idag för 60 år sedan…

  1. Pingback: Nakban, blodig start p Israels etniska rensning | Jinges web och fotoblogg

Kommentarer är stängda.