PGS-projekt i Libanon – projektledare Charlotte Axelsson berättar

PGS bedriver sedan mer än 25 år tillbaka projekt även i Libanon, tillsammans med palestinska lokala organisationer, med syfte att förbättra situationen för de närmare 400 000 palestinska flyktingar som lever i Libanon sedan 1948. Projektet har sedan 1993 bedrivits i norra Libanon i de två flyktinglägren som finns utanför Tripoli, Beddawi samt Nahr el Bahred camps. Målet med projektet på lång sikt är förbättrad livskvalitet samt ökad integrering av personer med funktionshinder i de palestinska samt libanesiska samhällena och att tillgodose en kvalificerad rehabiliteringsservice inom PRCS (Palestinska Röda Halvmånen) omsorg. Målgruppen är främst personer med funktionshinder men även andra i behov av rehabiliteringsverksamhet boende, i och runt, dessa två läger.

Under april besökte projektledaren Charlotte Axelsson de båda lägren för att följa upp det projekt PGS bedriver tillsammans med PRCS, samt för att undersöka möjligheten att starta ett nytt projekt tillsammans med en organisation som jobbar med att stödja barn och ungdomar i lägren.

Den lilla kliniken på PRCS sjukhuset i Beddawi sjuder av aktivitet när man kommer in. Det är ett ständigt flöde av patienter, kvinnor, män och barn. Kliniken är välutrustad och det känns som om man kliver in i en svensk sjukgymnastlokal, vilket inte är så konstigt eftersom projektets personal till stor del fått sin utbildning av svenska volontärer, sjukgymnaster och arbetsterapeuter under åren. Förutom att ta hand om patienter på kliniken  bedriver personalen även aktiviteter ute i lägret, såsom workshops om förebyggande hälsa (framför allt det positiva beträffande fysisk aktivitet), gympagrupper för kvinnor där även ergonomi, graviditetsbesvär och övriga hälsofrågor diskuteras.

clinic-faten-with-child-ii_web
Faten al Soleh tränar med en tjej på kliniken. Foto: Charlotte Axelsson.

Jag deltog även i ett möte med den så kallade ’advocacy group’, som består av nio personer med olika funktionshinder som har gått samman för att gemensamt jobba för att förbättra sin situation samt tala i egen sak om sina behov. Denna grupp har fått stöd genom Faten, en av sjukgymnasterna på kliniken, samt genom Ahmad, som jobbar inom CBR-programmet (”Community Based Rehabilitation”). Det är en skön blandning av gamla och unga och de är väldigt entusiastiska. Deras projekt är nu att öppna en liten cafeteria vid sidan av sjukhuset, där två personer ur gruppen kan få arbete och en del av den eventuella vinsten kommer att gå till gruppen för nya aktiviteter.

img_0432_web
Möte med advocacy-gruppen’.

Projektet med Forum Syd pågår fram till slutet av året men en ny ansökan är på gång för att fortsätta med klinikaktiviteterna, det förebyggande hälsoarbetet samt att stödja gruppen av personer med funktionshinder att utöka sina aktiviteter och bli en röst att räkna med i samhället.

sony-prcs-clinic-ii_3_web
Teamet på kliniken: Siham, Faten, Charlotte (PGS-projektledare) och Zackaria. Foto: Alfonso Lozano Basanta.

//Charlotte Axelsson, projektledare för PGS projekt i samarbete med PRCS i Libanon

Läs mer om PGS-projekt i Libanon här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Detta inlägg publicerades i Charlotte Axelsson. Bokmärk permalänken.