Nya belägg för israeliska krigsbrott – dödsskjutningar av civila under Gazakriget

I en rapport som publicerades av människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) igår, den 13 augusti (2009), fastställs att israeliska soldater under Gazakriget olagligt skjutit och dödat elva palestinska civila, inklusive fem kvinnor och fyra barn, som visat vit flagg.

Krav på Israel att genomföra oberoende undersökningar
Den 63-sidor långa rapporten bygger på fältundersökningar av sju incidenter i Gaza inklusive bevis som hittats på platsen, offrens journaler samt långa intervjuer med minst tre vittnet till varje enskild incident.

7:e januari: Östra Jabalya, två kvinnor och tre barn från familjen Khalid ‘Abd Rabbo står framför sitt hem efter att en israelisk soldat beordrat dem att komma ut ur huset. Minst tre av dem håller i bitar av vitt tyg när en soldat öppnar eld och dödar två flickor, 2 och 7 år gamla, och skadar en tredje flicka och deras mormor/farmor.

13:e januari: Byn Khuza’a, en israelisk soldat skjuter och dödar Rawiya al-Najjar, 47 år, och skadar hennes släkting, Jasmin al-Najjar, 23 år. Kvinnorna gick i en liten grupp på en rak väg i dagsljus och Rawiya al-Najjar höll i en vit flagga, till följd av israeliska militärens order att lämna sitt bostadsområde efter att det hamnat under israelisk kontroll. Soldaterna hade ockuperat ett hus 230 meter ner på gatan, men sköt till synes inga varningsskott för att avskräcka gruppen då den närmade sig.

HRW uppmanar den israeliska militären att genomföra en grundlig och trovärdig undersökning av dödsfallen för att hantera den rådande kulturen av straffrihet inom armén. Enligt Joe Stork (vice vd vid HRW), har den israeliska armén (IDF) under flera år tillåtit en kultur av straffrihet vad gäller olagliga dödsskjutningar av palestinier.

runinergaza
Gaza i ruiner. Foto: Yvonne Fredriksson

De elva civila som dödats och de minst åtta som skadats och som omfattas av rapporten är endast en bråkdel av de mer än 1100 palestinier som dödats under Israels krig mot Gaza under december 2008 och januari 2009. HRW menar dock att dessa dödsfall sticker ut på grund av att det var en grupp civila som viftade med vita tyger, t-tröjor och sjalar och att det inte fanns några palestinska stridande i området vid tidpunkten för dödsskjutningarna. Enligt HRW tyder all tillgänglig bevisning på att de israeliska styrkorna hade kontroll över områdena i fråga och att det inte fanns några palestinska styrkor som gömde sig bland de civila eller använde dem som mänskliga sköldar.

Civila som medvetna mål?!
Israel har vid upprepade tillfällen beskyllt Hamas för de palestinska civila dödsfallen under Gazakriget och hävdat att Hamas stred i befolkade områden och använde civila som mänskliga sköldar. Två israeliska befälhavare har hävdat att palestinska stridande använt sig av vita flaggor för att skydda sig själva från attacker, men ingen av dessa befälhavare har inkommit med uppgifter för att möjliggöra en utredning av dessa anklagelser.

Enligt HRW tyder dock den insamlade bevisningen på att de israeliska soldaterna underlåtit att vidta alla tänkbara försiktighetsåtgärder för att skilja mellan civila och soldater innan de öppnat eld. Något som krävs enligt krigslagarna (Genèvekonventionerna). I värsta fall har soldaterna medveten skjutit på personer som de vetat är civila. Enligt krigslagarna gör sig individer, som utför eller som ger order om medvetna attacker mot civila, skyldiga till krigsbrott.

Den israeliska militären har uppgett att de utför ”fältundersökningar” av totalt cirka 100 incidenter som omfattar de påstådda kränkningar av krigslagarna av israelisk militär under Gazakriget. Dessa fältundersökningar brukar, enligt HRW, vanligtvis bestå av att soldater ombeds fråga ut andra soldater, utan att ta in vittnesmål från externa vittnen, samt att soldaternas utsagor godtas utan att man samlar in andra bevis.

Trots att man lyfter fram de dödsfall som rapporteras om i HRW:s rapport som utmärkande är rapporten endast en i raden av rapporter och studier som lagt fram bevis på att den israeliska armén har begått allvarliga övergrepp mot civilbefolkningen i Gaza och därmed gjort sig skyldiga till krigsbrott. I Amnestys rapport “Operation ‘Cast Lead’: 22 days of death and destruction” som publicerades den 2 juli lyfte man fram att den israeliska armén begick krigsförbrytelser i Gaza när man dödade hundratals obeväpnade palestinier och förstörde tusentals hem (läs Amnestys rapport här). Den 15 juli kom ytterligare en rapport som visade på hur den israeliska arméns dödande i och förstörelse av Gaza var medveten och sanktionerad uppifrån, baserat på vittnesmål från israeliska soldater (läs rapporten här).

Sara Aarnivaara, PGS

Läs Human Rights Watch pressmeddelande angående rapporten här.

Artiklar om rapporten i SvD, DN, GP.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Detta inlägg publicerades i Sara Aarnivaara. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nya belägg för israeliska krigsbrott – dödsskjutningar av civila under Gazakriget

  1. Pingback: HRW nya rapport om krigsbrott i Gaza « Ship to Gaza Malmö

Kommentarer är stängda.