Tulkarm part 2, hos Mona och Faiz

Bara ett par hundra meter ifrån Khadouri University så träffar vi agronomstudenternas favoritlärare, Mona och Faiz. Tillsammans driver dom en ekologisk gård, och när säsongen är som bäst så skördar dom där omkring 1 ton ekologiska grönsaker om dagen.
-Att odla är som tobak. Man börjar lite försiktigt och sen kan man aldrig sluta, säger Faiz med ett leende.

Att försörja sig som bonde är i vanliga fall inte så lätt, och ännu svårare är det när ens gård är instängd mellan Israels illegala mur(som tagit hälften av deras mark) och Israeliska fabriker( en sk israelisk intustrizon), som olagligt placerats inne på Västbanken. Geshuri factories, en av de första fabrikerna som byggdes intill parets gård, hade tidigare sin verksamhet inne i Israel men stängdes ner i Israelisk miljödomstol under 80-talet eftersom de miljöfarliga utsläppen från kemikaliefabriken var för höga. Då valde man att flytta verksamheten till den ockuperade Västbanken istället. Här undkommer man nämligen Israelisk miljö- och arbetslag, och med den höga arbetslösheten som råder på Västbanken så finns det gott om palestinsk arbetskraft tillgänglig.

Med vindarna som nästan hela året kommer in ifrån väst så sprider fabriken skadliga ämnen över Tulkarm. Rapporter visar att cancernivån är högre just här jämfört med övriga Västbanken. Fabriken innebär också en hel del problem för Faiz och Mona, vars gård lyckligtvis ligger väster om fabriken. Ifrån industrizonen läcker det ibland ut smutsigt vatten. Soldaterna byggde ett stängsel runt deras gård och förbjöd dom på så sätt att ens vara på sin mark. Trots att soldaterna ofta kastade ut dom våldsamt så tog dom sig varje morgon igenom stängslet, varje dag i 18 månader. Gården har jämnats med marken tre gånger med hjälp av bulldozers. 1 gång sköt säkerhetsvakten ifrån fabriken mot Faiz, men missade hans huvud med en hårsmån. Flera gånger har han även suttit i fängelse till följd av sin aktivism…

Vi är förundrade över hur dom orkar stanna kvar men det mest peppiga är kanske allt inspirerande arbete dom lyckas göra trots sin situation. Överallt på gården finns hembyggda lösningar för ett hållbarare jordbruk och ett mer självförsörjande Palestina. Faiz och Mona är båda förespråkare för BDS-rörelsen, och ser det som sin uppgift som bönder att bidra till att Palestina inte är i samma beroendeställning till Israel som idag.

 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.