Tulkarm part 1, Khadouri University

Redan innan vi passerat grinden till Khadouri University så möts vi av ungdomars glada tillrop. Med omkring 6000 studenter är Khadouri staden Tulkarems största universitet. Här utbildas unga palestinier till bl.a agronomer, modedesigners och dataingenjörer. Inne på universitetsområdet är det fullt med folk och stämningen är inbjudande. På parkbänkarna njuter studenter av vårsolen och på fotbollsplanen kickar några boll…

Men för lite mer än ett år sedan var det inte riktigt lika lugnt här. Under höstterminens tre sista månader stormade israeliska soldater området flera gånger i veckan. Då behövde du inte gå långt in på campus innan du möttes av skottskadade studenter på kryckor. I mitten av campus stod ambulanser parkerade nästan dagligen, väntandes på fler ungdomar som behövde köras till sjukhus. Under vårt besök berättar studenter om hur lektioner fick avbrytas när tårgasen som israeliska soldaterna avfyrade på området började sippra in genom ventilationssystemet.

Och varför? På universitetsområdet har Israel byggt en militärbas! Dessutom har dom med den illegala muren som omringar Västbanken beslagtagit ytterligare mark ifrån universitetet.
Själva militärbasen är inte stor, egentligen inte mycket mer än en jordhög på knappt 30×30 meter. Ovanpå finns några betongklumpar och några meter grävd skyttegrav. I skyttegraven finns en skottglugg, kikar du ut genom den så ser du inget annat universitetet…

Och än idag finns det spår från förra årets attacker. I biblioteksbyggnaden, där ingenjörsstudenter denna dag visar upp sina senaste projekt för företag, så är flera fönsterrutor spruckna efter att ha blivit träffade av tårgasprojektiler. På väggen runt utomhusbelysningen finns det kulhål efter att soldaterna försökt skjuta prick på lamporna. Några agronomstudenter visar oss deras odlingar och på marken bland fruktträden finner vi tårgasprojektiler.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.