Besök hos Abu Dis Youth Club

Under vår resa till Palestina så åkte vi till Abu Dis för att besöka en sport- och ungdomsklubb. Abu dis, med sina 20 000 invånare, är egentligen en förort till Östra Jerusalem men är nu avskärmad därifrån av Israels illegala mur.

Vi har blivit inbjudna hit av klubbens ansvariga ledare Nidal Moshen som under en eftermiddag visar oss verksamheten. Klubben startade 1992 för att ge barn och ungdomar något meningsfullt att göra på sin fritid.

De har gått från att i början endast ha några få fotbollsutövare och begränsat med resurser till att idag ha 1000 barn och ungdomar som sysslar med ett brett spann av aktiviteter. De erbjuds fotboll, fäktning, boxning, basket, olika läger och även demokratiutbildningar. Både tjejer och killar deltar i verksamheten och ett fäktningslag med tjejer har blivit väldigt framgångsrika och tävlar runt om i världen.

En nybyggd konstgräsplan är fullbokad varje dag från 15.00 till sent in på kvällen. Ledarna är volontärer som endast får lite betalt för all den tid som dom lägger ner. Varje medlem betalar också en liten summa till klubben.

PGS Sverige har stöttat verksamheten sedan 1999, vilket har bidragit till möjligheten för dem att bredda verksamheten. Det är väldigt viktigt i ett område som Abu Dis att det finns något att göra för unga. Det blir annars mycket provocerande att bara dra runt i byn och möta Israelisk militär överallt. Sk clashes mellan unga och militären har minskat betydligt efter ungdomsklubben har växt. Ibland gör sig dock problemen med den israeliska militären sig påminda även på klubben. Den nya konstgräsmattan har fått sina brännhål efter tårgas-patroner som de skjutit över muren in på fotbollsplanen.

Abu Dis Youth Club är ett viktigt nav i samhället och gör att livet under ockupation blir näst intill normalt stundvis. Ett hoppfullt och imponerande arbete att få se, tyckte vi.

 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.