Värt att fira?

Artikel från Norran.se

Se artikel

Israels historia fylld av våld
Den här veckan, på torsdag närmare bestämt, börjar Israel fira sin 60-årsdag. Den 14 maj 1948 utropades staten Israel. Firandet kommer att pågå i månader.

Staten Israel är ett faktum. Ett faktum som grundas på de snart 100-åriga brittiska tankarna på att skapa ett judiskt hemland i Palestina.

På 1930-talet drog en brittisk kommission upp planer på att dela Palestina mellan judar och araber. Detaljerade ritningar på en hög mur mellan folken gjordes; en mur som började byggas 2002 och som ännu inte är färdig.

Israels 60-åriga historia som självständig stat är mer än något annat en 60-årig katastrof, Naqba, för palestinierna.

Massakrar i och etnisk rensning av mer 400 palestinska byar och städer föregick utropandet av staten Israel. 700 000 palestinier flydde för sina liv till Jordanien, Syrien och Libanon. De första flyktinglägren skapades. Flyktingläger, som fortfarande existerar och läger som ännu i denna dag rymmer den generation som tvingades på flykt. Och förstås generationerna därefter.

Sedan 1967 har Israel ockuperat Gaza, Västbanken och Golanhöjderna. Under de tio första åren även Sinai, innan det lämnades tillbaka till Egypten.

Israel invaderade Libanon 1982, vilket blev starten på ett långt och blodigt inbördeskrig.

Ockupationen av Västbanken, Gaza och Golanhöjderna fortsätter. Förtrycket mot palestinierna är hårt. Undan för undan blir det allt hårdare, vilket skapar desperation, frustration och hat hos unga palestinier som aldrig fått känna frihet.

Israel har alltid fått ekonomiska bidrag, vapen och politiskt stöd från västvärlden.

Palestinierna har då och då fått stöd från skilda arabstater. Det stödet har varit halvhjärtat då dessa stater ofta varit ekonomiskt lierade via oljan till västvärlden.

Israels 60-årsdag är ett tillfälle att dels starkt kritisera landet för dess våldspolitik, dels lyfta fram palestiniernas situation

Gaza har Israel förvandlat till ett fängelse. Västbanken muras in. Bosättningspolitiken fortsätter i strid mot FN-deklarationer.

Staten Israels historia är fylld av blod, våld, övergrepp och död – hela tiden riktat mot palestinierna.

Israel finns. Palestina finns. Båda med sina historier av våld och motvåld. Nu är det hög tid att börja bygga fred i stället för murar.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.