Börjar polletten trilla ner?

USA:s utrikesminister Condoleezza Rice kritiserade nyligen Israels bosättningspolitik i ovanligt skarpa ordalag (skarpa för att vara USA, alltså). Rice påpekade att bosättningarna underminerar fredssträvandena och reser frågetecken kring Israels motiv.

Se: http://news.yahoo.com/s/ap/20080615/ap_on_go_ca_st_pe/mideast_rice

Det verkar, kanske, som att t.o.m. Bush-administrationen börjar inse hur oerhört destruktiv Israels bosättningspolitik är. Samma insikt som ledde en tidigare amerikansk utrikesminister, James Baker, till att säga att bosättningarna var det största hindret mot fred. Samma insikt som även Carl Bildt har: Bildt har i en intervju med Sveriges Radio-korrespondenten Cecilia Uddén svarat jakande på frågan om Israel “dödat tvåstatslösningen” med sitt byggande av bosättningar. Insikten om att det visserligen är oerhört tragiskt när människor dör och när hus rivs, men att ingenting förstör förutsättningarna för fred och tvåstatslösning som när Israel koloniserar palestinsk mark.
Condoleezza Rice undrade vad Israels motiv till bosättningsbyggandet är. Enkelt. Israels mål är territoriell expansion. Drömmen om ett Storisrael lever uppenbarligen fortfarande och är tydligen viktigare än fred och människoliv, såväl israeliska som palestinska. Låt oss hoppas att även denna insikt om Israels motiv börjar sprida sig. Och framför allt: Låt oss hoppas att insikt leder till handling. Det är dags att sätta press på Israel för att förmå Israel att avbryta byggandet av illegala bosättningar på ockuperad mark. Annars är fredsförhandlingar fullkomligt meningslösa.

Henrik Carlborg
Ledamot i PGS förbundsstyrelse

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.