Israelisk säkerhetspolis försöker tysta reporter

Artikel om Mohammed Omer som gästade Sjövikseminariet i juni i år.
Publicerad i Svd: 27 juni 2008, 20.38

Den unge prisbelönte Gazajournalisten Mohammed Omer, som just återvänt från en föreläsningsturné i Europa, blev misshandlad vid en israelisk gränsterminal och fick föras till sjukhus i Jeriko. ”Ett uppenbart försök att tysta en kritisk röst”, säger Reportrar utan
gränser som kräver att Sveriges regering protesterar mot Israel.

Mohammed Omer är tillbaka i sitt hem i Rafah efter att ha gästat Sverige, Holland, Grekland och Storbritannien under en tre veckor lång föreläsningsturné, då han också tog emot det prestigefyllda brittiska Martha Gellhornpriset.

Men när SvD talade med honom på telefon i går hade han ont i bröstet när han andades, ont i magen och kring nyckelbenen.

– Det är resultatet av misshandel från den israeliska säkerhetstjänsten, Shabak, säger Mohammed Omer som tror att han förlorade medvetandet under den bryska behandlingen.

– Men jag minns misshandeln av tre soldater, hur de frågade efter mina prispengar och hur de sa till mig ”vi trodde att du var som andra Gazabor, att din dröm var att komma bort, inte dyka upp igen.
Varför stannade du inte i Europa, varför återvänder du till Gaza? Ditt liv kommer att bli ett helvete där”. Jag svarade att jag ville vara en röst för de röstlösa i Gaza.

Utanför den israeliska gränsterminalen väntade holländska diplomater. Deras uppdrag var att eskortera journalisten direkt till Erez, gränsposteringen mellan Israel och Gaza. Men i stället kördes Mohammed Omer i ambulans till ett palestinskt sjukhus i Jeriko.

Under gårdagen har han suttit i telefonintervjuer med bland andra Röda korset, Reportrar utan gränser, holländska parlamentariker och diplomater.

– Jag är utmattad, det är svårt att berätta samma sak om och om igen. Jag önskar att jag kunde spela upp ett band för alla som ringer.

Ordföranden för Reportrar utan gränser i Sverige, Jesper Bengtsson, säger i en kritisk kommentar:

– Detta är ett uppenbart försök att tysta en kritisk journalist. Innan Mohammed Omer utsattes för misshandeln var han som journalist inbjuden som gäst till Sverige, och därför kräver vi att den svenska regeringen riktar en diplomatisk protest mot Israel.

Mohammed Omer har under sin föredragsturné i Europa visat sina egna bilder från Gaza – bilder som sällan eller aldrig når en europeisk publik. Bland dem finns en videoupptagning som visar hur israeliska attackhelikoptrar beskjuter en demonstration i hans hemstad Rafah. Bilddokumentet, taget med stundtals darrande hand, visar hur panikslagna människor försöker undsätta svårt skadade med öppna blödningar, däribland döende.

Bitte Hammargren

 

 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.