Västbanken, Gaza och östra Jerusalem är fortfarande under israelsk militär ockupation!

3-jan-tel-aviv-1
Flaggor vid demonstration i Tel Aviv

Av: Yvonne Fredriksson

Israel som skapades för 60 år sedan genom terror och fördrivning av den palestinska befolkningen har en av världens starkaste arméer och de ockuperar sedan mer än 40 år Västbanken, Gaza och östra Jerusalem. De bygger en mur inne på ockuperat område, mer än 600 avspärrningar finns på Västbanken, bosättningar byggs ut och bosättarna trakasserar dagligen den palestinska civilbefolkningen.

Israel har lämnat små områden på Västbanken men majoriteten av området kontrolleras fortfarande totalt av den israeliska armén och de kan när helst de vill gå in i vilken stad eller by som helst och utsätta civilbefolkningen för avspärrningar, fängslande och dödsskjutningar.

Israel drog bort sina bosättare från Gaza 2005 men ockupationen upphörde inte i och med detta. Gaza blev istället totalt kontrollerat utifrån och sedan 18 månader tillbaka har Gaza varit utsatt för en total belägring. I Gaza som är ett av världens mest tätbefolkade område bor 1 ½ miljoner människor varav cirka hälften är barn under 18 år. De är totalt inspärrade och sedan en vecka tillbaka har Israel bombarderat befolkningen dag och natt och hitintills har cirka 495 personer dödats och mer än 2 300 skadats.

Jag har TV:n på och lyssnar regelbundet på Al Jaazera´s rapporter om vad som händer och blir bara mer och mer förtvivlad, känner mig helt maktlös. Vad kan man säga? Vad kan man göra? Jag ringer vänner i Gaza varje dag för att höra att de har det OK, att de lever.

Jag blir också allt mer förbannad och uppgiven av att höra israeliska talesmän säga att det inte råder någon humanitär kris i Gaza, att de undviker att skada civila, att de bara vill skada Hamas. Men hur ska de undvika att skada civila och oskyldiga människor då befolkningen inte har någonstans att fly? FN:s talesmän bestrider skarpt Israels uttalanden och upprepar att en humanitär katastrof råder i Gaza, det finns ingen el på grund av bränslebrist, det fattas mediciner och medicinsk utrustning, det råder även brist på mat och vatten och mycket annat.

Igår deltog jag i en demonstration i Tel Aviv och det kändes bra att gå tillsammans med 10 – 15 000 israeler för att visa att inte alla medborgare i Israel stödjer invasionen av Gaza och i Sakhnin i Galiléen genomförde palestinska medborgare i Israel den största demonstrationen sedan 1947 – 48.

Jag undrar vad Israel tänkt uppnå med invasionen av Gaza. Israel säger att de vill ha fred och säkerhet för sitt folk men hur ska de få det genom att använda militärt övervåld mot den befolkning de ockuperar? Är invasionen ett angrepp för att Israels ska visa sitt fortsatta starka grepp och ockupation av Västbanken, Gaza och östra Jerusalem. Tänker de framåt? Tänker de på vad som kan hända framöver? Attacken på Gaza kommer med all säkerhet bara att skapa allt mer militant motstånd mot Israel. Israels politiska ledare borde tänka på att och om det fortsätter som nu kanske även den palestinska minoriteten på 20 % som är medborgare i Israel och är starkt diskriminerade kan komma att dras in i kampen för att få ett slut på ockupationen. Så jag tror inte på Israels förklaringar till attackerna, detta kan inte skapa säkerhet för Israel, snarare tvärtom.

Fler bilder från demonstrationen i Tel Aviv:

tel-aviv-3-jan-nr-2

tel-aviv-3-jan-nr-3

tel-aviv-3-jan-nr-4

tel-aviv-3-jan-nr-5

Detta inlägg publicerades i Yvonne Fredriksson. Bokmärk permalänken.