Sluta tiga om övergreppen!

Det som pågår i Gaza är en humanitär katastrof. 80 % av befolkningen överlever på ren nödhjälp, gränserna hålls fortfarande stängda, och människor som mist sina hem under de israeliska angreppen i januari lever fortfarande i tält eller under bar himmel. Någon återuppbyggnad har inte påbörjats, och tillåts inte av ockupationsmakten.

Över 1300 palestinier, varav 410 barn, miste livet under kriget i januari. Minst 5000 skadades, en del för livet. ”Vi såg många barn som hade brännskador från fosfor”, berättar en läkare som arbetade i Gaza. ”Det bränner in till benet…det bränner igenom allt. Det enda som hjälper är amputation”.

Vit fosfor får inte användas mot människor. Det är också förbjudet att, som Israel gjorde i Gaza, attackera skolor, sjukhus och moskéer. FN har krävt att brotten i Gaza måste utredas och de som begått övergreppen ställas till svars. Än har dock ingenting hänt.

Svenska politiker och borgerliga media måste sluta upp med att kalla all israelkritik för antisemitisk. Sluta upp med att, genom sitt tigande om övergreppen, i praktiken stödja och uppmuntra den israeliska folkmordspolitiken. Sluta upp med att tala om förtryckarnas rättigheter i stället för de förtrycktas.

Ta nu äntligen bladet från munnen och stå upp för den demokrati och de mänskliga rättigheter som ni säger er försvara! Se till att gränserna till Gaza öppnas, att den israeliska ockupationen och koloniseringen av Västbanken äntligen upphör, och sluta upp att spela tennis och hålla trivsamma konferenser med en regim som uppenbarligen måste frysas ut och bojkottas tills den lär sig att följa internationell rätt!

Gunnar Olofsson (PG-Göteborg)

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Detta inlägg publicerades i Gunnar Olofsson. Bokmärk permalänken.