Stå upp för BDS!

Medan västvärldens medier har fullt fokus på USA:s president, Donald Trump och rapporterar minsta drag i striden kring hans galna dekret om temporärt inreseförbud för medborgare från sju länder, så kan Israels premiärminister Netanyahu tämligen obevakad fila på ett lagförslag om inreseförbud för människor som stödjer Palestina. Det israeliska parlamentet, Knesset är på väg att fatta ett beslut om att stoppa folk från hela världen som i sann icke-våldsanda förespråkar BDS; Bojkott, desinvestering och sanktioner.

Anti BDS-lagen, eller Entry into Israel-bill som den formellt heter, skulle nyligen ha behandlats i parlamentet, men fick stå tillbaka för beslutet om en annan ur internationellt perspektiv kontroversiell lag som gör det lättare att konfiskera privatägd palestinsk mark. Kanske måste anti BDS-lagen därmed vila lite, men den är med all säkerhet inte glömd.

Israel ser den växande BDS-rörelsen som ett ”strategiskt hot”, samma termer som de använder när de talar om Irans kärnvapenhot. Därför satsas det stora summor pengar och mycket kraft på att stoppa den. I London finns ett särskilt kontor som arbetar mot BDS och i USA är flera stater på gång att införa lagar, vars syfte är att tysta och straffa dem som verkar för bojkott mot Israel. Vädjan till omvärlden om att stödja BDS kommer från en bred samling organisationer från det palestinska civilsamhället. En vädjan om att stödja den palestinska ickevålds-kampen mot ockupation och apartheid.

Varför anser Israel BDS vara så farligt?

Jo, för att BDS inte bara är ord, ord – i fördömanden, i konventioner och resolutioner. Sådana som Israels ledande politiker ignorerat i 70 år. BDS innebär åtgärder som märks och som känns av, både ekonomiskt och statusmässigt.

B – När vi konsumenter slutar köpa israeliska produkter som Jaffagrapefrukter, hp-datorer och vegetariska Hälsans Kök-sojabullar, då minskar klirret i kassalådorna.

D – När svenska, europeiska och amerikanska företag slutar investera i Israel, vilket en del redan gjort och Volvo borde göra med tanke på sina ”bosättarbussar”, då försvinner både shekel och samarbetsstatus för Israel.

S – När stater äntligen visar respekt för internationell rätt, tar sitt ansvar och inför sanktioner mot den notoriskt lagbrytande staten Israel, då svider det mer än vad starka fördömanden någonsin lyckats uppnå.

Går anti-BDS-lagen igenom i Israel blir det inreseförbud, inte enbart för företrädare för sekulära organisationer som håller internationell rätt högt, utan även för de delar av den världsvida kristna kyrkan som tar sitt ansvar för folkrätten och förordar bojkott av produkter från de illegala bosättningarna på ockuperad mark.

När Trump och Netanyahu nu möts har de säkert mycket att tala om. Allt det som förenar dem; ett överväldigande intresse för inreseförbud för somliga, för murbyggen, för nedlåtande omdömen om kritiker.  Vi hoppas att detta kommer att speglas i medierapporteringen, att Israels diskriminerande politik uppmärksammas och att lagförslaget om inreseförbud för BDS-förespråkare stoppas innan det har antagits.

Vi hoppas också att BDS-rörelsen ska fortsätta växa och att aktivister inte låter sig skrämmas av Israels hot. För tillsammans gör vi skillnad.

Vi uppmanar alla att skriva under det svenska BDS-uppropet. Du hittar det på vår hemsida: Stöd palestiniernas frihetskamp – Köp inte ockupationen

Kerstin Dahlberg och Mina Olsson
Styrelsen Palestinagrupperna i Sverige

bds

Detta inlägg publicerades i västbanken och märktes . Bokmärk permalänken.