Pojkstreck i Bidu, blogg 19

pojkenbidu_1176390872.jpg

Muhammed 13 år. Foto: Arne Malmgren

Den palestinska byn Bidu ligger mellan Ramallah och Jerusalem. Runt Bidu finns det fem israeliska bosättningar och muren/säkerhetsstängslet har skurit av två tredjedelar av bybornas odlingsmarker. Den palestinske pojken Mohammed, 13 år gammal, från Bidu berättade följande för oss. Den 7 februari 2007 gick han tillsammans med fyra kamrater till det israeliska säkerhetsstängslet som är uppsatt 500 meter från hans hem. Han och kamraterna började att kasta sten mot en israelisk militärjeep som körde på den andra sidan stängslet. Jeepen kom kort därefter in i deras område och grep dem. Mohammed försökte att springa, men det var regnigt och halt så en israelisk soldat hann upp honom. Soldaten slog honom i huvudet och förde honom försedd med ögonbindel, hand- och fotfängsel till militärjeepen.  

Soldaten fortsatte att slå honom inne i jeepen. Han förhördes om varför han kastade sten och vem som sänt honom att göra detta. Mohammed erkände att han kastat sten. Han och kamraterna placerades därefter tillsammans med äldre fångar i ett stängt rum. Vakterna hotade med att ge dem stryk om de inte var tysta, därför vågade han inte saga ett knyst för han var mycket rädd. Hela tiden tänkte han på sin mamma och sina syskon. De fick dålig mat och de hade bara ett tunt underlag på cementgolvet att ligga på. Det var februari manad och mycket kallt och regnigt. Där tillbringade han sju dagar och fördes sedan till ett fängelse i Israel nära Tel Aviv.  

Efter ytterligare sju dagar togs han till den israeliska militärdomstolen Ofer, där domaren beslutade om ytterligare utredning. Det var först nu som han fick möta sin advokat. Sju dagar senare ställdes han inför militärdomstolen igen och dömdes till 21 dagars fängelse och 1500 shekel i böter for att ha kastat fem stenar. Ingen i hans familj fick tillstånd att besöka honom i det israeliska fängelset.  Hans far kom till rättegången, men fick inte tala med honom.

Anledningen till att han och kamraterna kastat sten var att ”vi ville göra lite bus”. 

Birgitta Elfström och Arne Malmgren

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.