Dumdumkulor, blogg 18

pojkenweb_1176374480.jpg

dumdum_1176374502.jpg

Foto: Arne Malmgren

Den palestinske pojken Amir, idag 17 år gammal, från Beit Ummar studerade elektronik i Betlehem. På väg hem från skolan den 29 november 2005 passerade han en gatukorsning där det pågick en demonstration mot murbygget. Plötsligt stod det en israelisk civil säkerhetsvakt framför honom. Utan något tilltal eller anledning sköt vakten två skott mot honom från fem meters avstånd. Den ena kulan träffade höger underben och den andra träffade i bukens nederdel.  Amir sprang från platsen men föll blödande och medvetslös till marken efter 100 meter. Han fördes till sjukhus i en privatbil eftersom de israeliska soldaterna inte tillät ambulans att köra fram till platsen. Han opererades under nio timmar. Ingen trodde att han skulle överleva. Han fördes senare till ett bättre utrustat sjukhus dar han opererades i ytterligare fyra timmar. Hans skador var mycket stora och allvarliga på grund av att den israeliska vakten använt s.k. dumdumkulor. Han skrevs ut från sjukhuset efter 18 dagar och var sedan konvalescent i hemmet under tre månader innan han kunde gå ut med hjälp av kryckor.

En dag gick han och två kamrater ut for att titta på en demonstration mot murbygget som pågick ett 100-tal meter från hans hem. Han greps då av israeliska soldater som började slå honom med sina gevärskolvar. Han visade sitt skadade ben för att de skulle sluta att slå på honom. En av soldaterna sparkade då flera gånger på hans skadade ben. Han fördes till ett förhörscenter iförd ögonbindel, hand- och fotfängsel. Där ställdes han med ansiktet mot en vägg och en soldat stötte hans ansikte mot väggen flera gånger. Han förhördes på olika förhörscenter under fyra månader varefter han dömdes i israelisk militärdomstol till 8 ½ månads fängelse för att ha kastat sten och fyrverkerismällare mot muren och soldater.

Domen grundade sig på att två 14-åriga pojkar angivit att Amir kastat sten och smällare. Amir har senare fått veta att dessa båda pojkar angivit honom for att själva slippa tortyr. Amir uppger för oss att han aldrig kastat sten eller fyrverkerismällare. Han har förlorat två år av sina studier. 

Användandet av dumdumkulor i krig är förbjudet enligt Haagkonventionen från 1899. 

Birgitta Elfström och Arne Malmgren

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.