Grannsämja, blogg 17

hashem_1176130864.jpg

Bosättningen som ligger ovanför Hashems hus. Foto: Arne Malmgren

Palestiniern Hashem bor med sin familj och gamle far i sitt hus med trädgard i gamla delen av Hebron. Hashems far köpte huset på 1950-talet. Hashems bror bor i grannhuset med sin familj. Judiska bosättare från Brooklyn i USA har slagit sig ner i baracker uppförda på ockuperad palestinsk mark på sluttningen alldeles ovanför deras hus.   

Dessa bosättare som tillhör Kachrorelsen har stängt av vägen upp till Hashems och broderns hus, vilket har fått till följd att de måste bära alla sina inköp på en stig uppför sluttningen till sina hus. De måste t.o.m. bära sin sjuke far nedför stigen och vägen fram till och genom den israeliska checkpointen för läkarvård.  

Inga palestinska bilar får köras in i området. Israeliska soldater har ockuperat taket på broderns hus, där de sitter i ett vakttorn och spejar dygnet runt. Bosättare har sågat ner flera av Hashems olivträd och vinrankor. Han har bara ett fåtal träd kvar. När han skördar sina oliver hotar bosättare med att skära händerna av honom om ”du tar vara oliver”.   

Bosättare har också vid ett flertal tillfallen skurit av telefon-, och elledningar och stängt av vattentillförseln. De kastar sopor och annat avfall, t.o.m. gamla kylskåp ner på Hashems tomt. Ofta hotar de med att våldta och döda hans fru och barn och därefter honom. Vid ett tillfälle stoppade en bosattare in en sten i munnen på ett av Hashems brors barn och gnuggade stenen mot tänderna som blev skadade. Dessa palestinska familjer lever i ständig rädsla for nya attacker från de militanta bosättarna. 

Birgitta Elfström och Arne Malmgren

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.