Gudomligt vacker by, blogg 15

gammalman3.jpg

Foto Arne Malmgren

Varje dag har vi spejat efter något positivt att blogga om. Först idag hittade vi detta. Det var i den lilla palestinska byn Nahalin, som ligger några kilometer från Betlehem. På en av Nahalins kullar bor Muhammed Ahmed, 110 år gammal.  Han visade oss sitt palestinska identitetskort att han var född 1897. Han är frisk som en nötkärna, pigg glad och humoristisk. Han röker inte, dricker inte sprit och kaffe. Detta är förklaringen till hans höga ålder, säger han själv. Varje dag går han ut till sina olivtrad i dalen nedanför sitt hus. Allt är dock inte positivt för Muhammed Ahmed. Då vi sitter på hans altan och tittar ut över dalen ser vi en stor israelisk bosättning som breder ut sig på den palestinska kullen på andra sidan dalen.

Bosättningen byggs ut mer och mer och närmar sig Muhammed Ahmeds hem. Över hundra av hans olivträd mejades ner för att ge plats åt bosättningen. Muren kommer att byggas strax nedanför hans hus och skilja honom från hans kvarvarande älskade olivträd som hans far planterade för över hundra år sedan. Han känner stor sorgsenhet över detta och lägger skulden på Storbritannien som lade grunden till att palestinsk mark nu konfiskeras mer och mer. Han ber till Gud varje dag att ockupationen, bosättningarna och muren skall bort.  Han och andra palestinier måste få leva på sin mark som de gjort i årtusenden. 

Välkomna att skörda oliver i Nahalin i oktober-november 2007.

Birgitta Elfström och Arne Malmgren

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.