En busstur med ett förfärligt slut, blogg 16

tahina_1176130004.jpg

Tahina Foto: Arne Malmgren

Den palestinska flickan Tahani 17 år gammal från byn Tamon utanför Jenin var den 18 februari 2007 på väg i buss till Nablus för att möta sin mamma och bror. Vid en israelisk militärcheckpoint stoppades hon för att hon inte hade sitt identitetskort med sig. Hon sa till soldaterna att hon skulle till sin mor i Nablus som hade hennes id-kort. Soldaterna beordrade bussen att köra. Då började Tahani springa efter bussen. En soldat sköt skarpt i luften och skrek att hon skulle stanna. Därefter sköt han mot henne och träffade henne i ena benet.  Soldaterna drog tillbaka henne till checkpointen och började förhöra henne där. De påstod att hon hade haft för avsikt att begå en självmordsattack vid checkpointen. När de sökte igenom henne fann de inget misstänkt. En soldat kastade då en kniv på marken intill henne och sa ”du har kommit hit for att döda oss”. En soldat slog henne i huvudet med sin vapenkolv flera gånger. Hon blev yr och sa att hon höll på att förlora medvetandet. Återigen sa de ”du har kommit for att döda oss”. En palestinsk ambulans anlände först till platsen och strax därefter kom en israelisk.  

Ambulanspersonalen konstaterade att en kula hade gått genom mjukdelarna på ena benet och att hon fått splitter från en kula i båda fötterna. Hon placerades i den israeliska ambulansen som förde henne till en israelisk militarförläggning. Den israeliska militärchefen for byn Tamon, varifrån Tahini kommer, sa till henne att hon hade kniven med sig i avsikt att döda soldater. Hon fördes till sjukhus dagar där en del splitter togs bort. Resten skulle ”gå bort av sig själv”.  

Tahini fördes tillbaka till militärförläggningen där hon försågs med hand- och fotfängsel och förhören fortsatte där några dagar och senare i ett fängelse. Under två dagar placerades Tahini i en isoleringscell. Hon skrek och var mycket ängslig särskilt över skadorna hon fått i benet och fötterna som nu hade börjat svullna. Det blödde även genom bandagen. Hon fick senare tala med en sköterska som bara talade till henne genom ett stängt fönster. Tahani fick en vätska och nytt bandage for att själv sköta om sina skador. Benet och fötterna svullnade mer och mer. Men återigen fick hon instruktioner om hur hon själv skulle sköta om såren.  

På den åttonde dagen ställdes hon inför en israelisk militärdomare i Salems militärdomstol. Domaren sa att hon hade skrivit under ett erkännande att hon hade haft en kniv med sig. Hon hade tidigare skrivit under ett papper med text på hebreiska efter det att en soldat informerat henne om att det på pappret endast stod det hon själv berättat. Hon sattes på fri fot mot en borgenssumma på 6000 shekel. Domstolsförhandling skall avhållas den 8 maj 2007. 

Birgitta Elfström och Arne Malmgren

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.