Besök i Abu Diis

Abu Diis som ligger strax utanför östra Jerusalem brukade räknas som en förort till Jerusalem, men på grund av murbygget är den i dag helt avskuren från staden och särskilt tillstånd krävs för att Abu Diis-borna ska få besöka den tänkta huvudstaden.

Israels isolerings – och separationspolitik i Palestina som får fortgå utan intervention från omvärlden, vållar stort lidande för befolkningen. I Abu Diis har muren separerat människor från deras arbeten, skolor, sjukhus, släkt och vänner.

PGS stödjer sedan 1992 ett barn- och ungdomsprojekt i Abu Diis som vi besökte under vår resa till Västbanken nu i sommar (se vår reseberättelse i tidigare blogginlägg). Vi kom till ett hus som var fullt av barn i alla åldrar, till synes mycket självständiga och upptagna med olika aktiviteter. 

Huset som omgavs av en sällsyn sinnesro och värme, och som även kunde skönjas hos barnen, var deras!

Projektet syftar till att ge barn och ungdomar en fysisk plats och möjlighet till en meningsfull fritid. Verksamheten består av flera aktiviteter såsom läsestuga, datasal, konst – och undervisningsgrupper i arabiska, engelska och matematik samt en journalistgrupp som producerar en lokal tidning.

Mer information om projektet i Abu Diis och PGS övriga biståndsprojekt finns på PGS hemsida här.

 abu-ungdomar.jpg
 Barn- och ungdomshusets journalistgrupp

datasal.jpg
Fullsatt datasal  

teckning.jpg
En av många murenbilder på väggarna 

 sahar-och-abu.jpg
På väg till ett närliggande kvinnoprojekt.
Sahar i sällskap med tjejerna från journalistgruppen

kvinnohuset.jpg
Kvinnoprojektet som bland annat har fått stöd av PGS 
anordnar kurser i sömnad

sy-abu.jpg
Rum med ca åtta symaskiner

Text och foto: Kim S. Aguayo

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.