Den 29 november – FN-dagen för solidaritet med det palestinska folket

flyktingbarn2.jpg
Palestinska barn i flyktinglägret Shatila i Libanon Foto: Arne Malmgren

De palestinska flyktingarna har ännu inte fått rätt att återvända trots antagna FN-resolutioner som anger detta. De har nu levt som flyktingar utanför sitt hemland i 60 år. Idag är det många av dem som lever i exil i länder utan tillgång till mänskliga rättigheter och utan internationellt skydd.

Då flyktingkatastrofen 1948 var ett faktum bildades UNCCP, ett FN-organ som hade till uppgift att ge skydd och att arbeta för de palestinska flyktingarnas rätt att återvända. Detta FN-organ blev handlingsförlamat efter bara ett par års arbete. Andra flyktingar i världen står under FN-organet UNHCR:s mandat vilket betyder att det sker ett kraftfullt arbete med att flyktingarna skall återvända till sitt hemland. Det är en fundamental mänsklig rättighet att lämna sitt hemland, att få återvända eller att få ett fullgott skydd i tredje land. Detta gäller inte för de palestinska flyktingarna. De står under UNRWA-mandat som inte är ett skyddsmandat utan ett mandat som förser vissa flyktingar med skola, utbildning och hälsovård. Palestinska flyktingar bor under urusla förhållanden i Libanon som inte ger dem rätt att arbete, inte rätt att äga fastighet och inte rätt att ärva fastighet. Många palestinska flyktingar har tvingats lämna Irak där de under Saddams tid hade skydd. Men vart skall de ta vägen? De är inte välkomna i grannländerna förutom i Syrien som tidvis öppnat dörren för palestinier. Sverige utvisar många palestinska flyktingar till Libanon trots att de inte har ett fullgott skydd där. Det är en skam.   

Normalt står flyktingar under ett FN-mandat som ger dem skydd men så gäller inte för palestinska flyktingar. Sverige som är en demokratisk stat och som vill värna om mänskliga rättigheter borde ta initiativ till att sätta stopp för detta ”protection gap”. De palestinska flyktingarna måste omedelbart ställas under ett skyddsmandat i likhet med andra flyktingar i avvaktan på att de skall återvända till sitt hemland.  

Birgitta Elfström, Varbergs Palestinagrupp

flyktingbarn.jpg
Flyktinglägret Shatila Foto: Arne Malmgren

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.