Per Garthon dag 10

Det blev ingen Gazaresa. Skandal! Ändå har ärendet varit uppe och vänt hos UD. Men hur hårt agerar Bildt&Co för att en avdankad miljöpartist med ökänt förflutet som Israel-kritiker ska få bli ögonvittne till Israels utsvältningsbelägrings av Gaza?
Dock finns andra vittnen, t ex ”Palestinska kommittén för försvar mot belägringen” som dagligen rapporterar om utvecklingen, idag om att folk faktiskt har dött för att de inte kommer ut till sjukvård. Och Amira Hass som detaljerat berättar i Ha’aretz om hur Gaza-borna nu tvingas dricka förgiftat vatten, så länge det finns något vatten alls. Israel har ju dragit ner på energileveranserna så att pumpar och reningsverk står stilla.

I stället för Gazaresa ägnar jag dagen åt Jerusalems Gamla Stad, som kunde varit världens pärla om den inte varit under ockupation. Jag hittar nya vägar och kvarter, går uppe på muren fram till mosképlatsen. Palestinier på väg in till moskéerna kontrolleras av israeliska soldater. Förödmjukande!

Överallt turister från hela världen, fransmän, spanjorer, svenskar, polacker, ryssar, japaner etc. Jag går genom tunneln från den stora muslimska bazargatan till judiska Klagomuren. Det är som att gå från en planet till en annan. Men en sak är sig lik: Också här, vid Klagomuren, ber kvinnor och män åtskilt. Precis som i moskéerna.

I kristna kvarteret finns kyrkor av alla slag, ryska, tyska, grekiska, etiopiska, syrianska, armeniska. Folklivet är fantastiskt, multikulturellt och globalt. Men administrationen av Jerusalem är endimensionell. Snart är den inte ens normalt israelisk, utan ortodoxjudisk. De ortodoxas andel av Jerusalems judar växer oavbrutet. Det får en snöbollseffekt, fler ortodoxa dras dit, sekulära judar skräms bort, flyttar till Tel Aviv. Är det rimligt att en liten extremreligiös sekt har ansvaret för jordens mest multireligiösa och mångkulturella stad? Nej, FN hade rätt 1947, Jerusalem skall naturligtvis ha internationell status. I varje fall Gamla Staden.

När jag passerar från det muslimska kvarteret in i judiska kvarteret är det som att gå genom en osynlig vägg. Som att ta ett steg från Mellanöstern in i Sydeuropa. Här är nyrenoverat, sydeuropeiskt. Här byggs en ny jättelik synagoga. Enligt Jerusalem Post bor här 300 judiska familjer. Det är högst 10 procent av Gamla Stans befolkning. Men på en karta från Jewish Quarter Tourist Administration upptar judiska kvarteret halva det muslimska kvarteret!!! Man förstår gårdagens varning i al-Quds för ”tauhid”, d v s judifieringen av hela staden.

Enligt al-Quds idag har nu EU-kommissionen beslutat överföra 21 miljoner euro varje månad till Palestinska myndighetens finansministerium. Jag minns en svensk biståndsarbetare som häromdagen fick ett raseriutbrott för att han fått förhandsinformation om detta. Först anklagar man – delvis med rätta – Fatah-folket för korruption. Sedan öser man pengar över dem. Medan Hamas-folket som har rykte om sig att vara betydligt hederligare inte fått ett öre! Vad skall palestinierna dra för lärdom av det?

Idag rapporterar tidningarna att Israel har arresterat två Hamasledare på Västbanken, bl.a. Hatem Qafisha. Ingen anklagelse anges. Det var Qafisha jag träffade förra veckan i Hebron. Är det p g a det mötet jag inte får komma in i Gaza?

Slutligen två tidningsnotiser som får bilda slutpunkt för mina bloggar. Jag reser hem inatt.

Jews who murdered Arabs may be pardoned.Efter krav av det religiösa partiet Shas kommer justitieministeriet att pröva kravet på att arabmördare – generellt – skall benådas. Fundera på det! Tänk er en svensk notis: ”Folkpartiet kräver nåd för kristna muslimmördare. Justitieministern skall tänka på saken”! Säga vad man vill om fp och justitieministern. Men – nej, det är helt otänkbart. Men inte i Israel.

Samma tidning också 7/11: Israels säkerhetstjänst meddelar att samarbetet mellan IDF och PA-säkerhetsfolk har förbättrats, ”the PA security forces have been transmitting important information to Israel and have frequently thwarted terror attacks”. Vad kallades sådant i Norge 1940-45? Och i Frankrike, Polen osv osv? Nu får – se ovan – PA betalt av Väst för att spionera mot andra palestinier för Israels räkning. Tror någon att det av detta kan bli en rättvis och hållbar fred som får det palestinska folkets stöd?

Nej, Palestina är en tryckkokare. Visserligen är palestinierna världens tålmodigaste folk. Men jag skulle inte vilja stå i vägen när det kokar över. Visst kan man bygga en mur mot Västbanken och Gaza. Men de senaste dagarna har israeliska medier varit fulla av rapporter över hur två trogna arabiska undergrupper i Israel, druser och beduiner, har börjat bråka och vackla i sin lojalitet mot Israel. Den stora majoriteten kristna och muslimska bofasta palestinier i Israel vill israeliska politiker sedan länge slänga ut. Häromdagen mördade en israelisk jude en arabisk taxiförare.
Mördaren sa själv att det var för att offret var arab, vilket polisen avvisade som ”orimligt”. Inte alls. Hur länge dröjer det till en dryg miljon ”israeliska araber” sätter igång sin egen intifada – på den israeliska sidan av muren?

Det enda som är säkert är att Palestinabevakare inte blir arbetslösa på många år.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.