Miljöresa till Palestina

murenbetlehem.jpg
Muren som omringar och skär tvärs igenom Betlehem.
Foto: Anna Wester

Årets sista resa inom projektet Mänskliga Rättigheter i fokus som får stöd av Folke Bernadotte Akademin pågår den här veckan. Vi är en liten delegation som nu befinner oss i Palestina för att studera ockupationens påverkan på miljön. Vi kommer även att åka till Israel och delta i en konferens som anordnas av Friends of the Earth.

Att studera miljöeffekterna av ockupationen är en mycket intressant ingång i Palestina/Israel-konflikten, både hopplös och hoppfull. Hopplös för att skadorna är så stora så även efter att det blir fred så kommer såren att ta många många år att läka. Hoppfull för att det finns så många fantastiska eldsjälar som trots alla svårigheter envist jobbar på för att få upp miljöfrågorna på agenda, både lokalt, nationellt och internationellt.

Med på resan är Anna Wester som är ansvarig reseledare från PGS, Linnea Falk som är journalist och mycket kunnig när det gäller miljöfrågor och Inger Nygren som är miljöinspektör i Skellefteå kommun. Johanna Wallin som är medlem i PGS och har varit i Tulkarem som ekumenisk följeslagare i tre månader, Yvonne Fredriksson som arbetat med programmet för resan och som är PGS representant här och Hisham Khatib, palestinier som arbetar för PGS på plats ansluter sig till vår lilla grupp då och då. Linnea, Inger och Johanna kommer att blogga här inom de närmaste dagarna. Men det har varit två långa dagar med massor av intryck, så än har ingen orkat.. men det blir nog bara ännu bättre när intrycken har sorterats lite.

linnea.jpg
Linnea Foto: Anna Wester

inger.jpg
Inger Foto: Anna Wester

Vi kom hit tidigt på morgonen i måndags, eller snarare mitt i natten och var ändå igång med första mötet klockan tio samma morgon, några timmars sömn bara.. och vi hade en mycket lärorik dag denna första dag tillsammans med två miljöorganisationer, ARIJ och Wild Life Society. I dag, tisdag, har vi besökt Jahaleen-beduinerna som bor nära Abu Diis. Jag har träffat beduiner snabbt vid tidigare resor, men aldrig suttit ner och pratat och fått tillfälle att lyssna på deras historier. Det hade vi i dag. Eftermiddagen och kvällen var vi i Abu Diis där vi besökte PGS projekt. Men det får våra gästbloggare återkomma till.

Fredskonferensen i Annapolis känns långt borta. Det har varit demonstrationer främst i Gaza, men många orkar inte bry sig och ingen verkar särskilt hoppfull utan tycker att det mest är ett spel för gallerierna. Få känner sig representerade av Fatahs ledarskap som ju är de enda som är där. Några representanter för det civila samhället är inte inbjudna.

Skulle mötesdeltagarna varit här och fått möta människorna det handlar om, kanske allt sett annorlunda ut.

Anna Wester

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.