På besök hos Jahaleenbeduinerna

När det samlats in mycket pengar på Palestinainsamlingen, alltså 90-kontot, så föreslår biståndsutskottet extragåvor till organisationer som PGS tycker är bra, både israeliska och palestinska. Annars så går ju det mesta av de insamlade medlen till de projekt som fått stöd av PGS i många år. Styrelsen går igenom biståndsutskottets förslag och fattar beslut. Senast togs ett beslut att köpa träningskläder till Jahaleenbeduinernas barn. Och i går var vi där och lämnade över kläderna.

Det var jättespännande att besöka beduinerna, höra om deras liv och se deras fina skola som de kämpat länge för och som de byggt med mycket enkla medel. De bor mellan en gigantisk soptipp och militärt område där muren nu håller på att byggas. De berättade att Israeliska militären demolerat skolan vid två tillfällen och att de hela tiden måste kämpa för sin existens. Vi åkte länge på steniga små vägar utan att se någon bebyggelse tills små skjul dök upp här och var. Det är beduinernas små hus som är mycket mycket enkla. Det var trevligt att ha mycket tid, att sitta ner och lyssna, att träffa barnen. Jag har aldrig träffat beduiner så förut. Vi blev väldigt väl mottagna och sportutrustningen var uppskattad, det var rejäla grejer. Det var lite chockartat att sedan se alla barnen bara gå rakt uppåt mot sina hus någon stans på höjderna..

Jag hoppas på att få hälsa på dem igen.

skola.jpg
Skolan

taha.jpg
PGS taxichafför Taha hjälpte till med skorna. Foto: Anna Wester

skor.jpg
PGS Yvonne Fredriksson tillsammans med några av flickorna Foto: Anna Wester

huvudet.jpg
På väg hem från skolan med nya gympaskorna Foto: Anna Wester

skolvag.jpg
Skolvägen går rakt uppåt Foto: Anna Wester

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.