Besök i Askar Camp

Flyktinglägret Askar Camp i utkanterna av Nablus på norra Västbanken har ungefär 6000 invånare som bor på en kvadratkilometers yta. Det är trångt och trasigt, fallfärdiga betonghus varvas med plåtskjul, varje liten kvadratmeter tas till vara. Inga parker, inga lekplatser, ingen grönska. Barnen springer på gatorna och leker med det som går att hitta – de har blivit skrotsamlare i ung ålder. Skrotsamlandet är farligt, på kullarna runtom lurar israeliska soldater vars framfart snart varenda hus vittnar om i form av skotthål i fasaderna. Men i Askar Camp finns en oas, det aktivitetscenter som PGS stödjer.

Vi hälsar på en solig eftermiddag och så fort vi kliver in genom grinden byts misären i lägret till glädje, ljus och mänsklig värme. Här har barn och vuxna målat väggarna med färgglada drömbilder; ett hav där ett palestinskt skepp seglar fram, en djungel med exotiska djur, barn med nationsflaggor på tröjorna som håller varandra i handen i en kedja som sträcker sig över hela världen. I trädgården planterar tonårskillar buskar och växter som bland annat skänkts från PGS lokalgrupp i Falun. De är så stolta över sitt center och det smittar av sig, jag jublar inombords.

tradgard2.jpg

tradgard.jpg

Idag är en speciell dag i aktivitetscentret, det är födelsedagskalas för barn med funktionshinder. Lokalen är fylld till brädden av finklädda barn och stolta föräldrar, som sjunger, äter tårta och firar de tre födelsedagsbarnen. Ett filmteam från Bir Zeit-universitetet i Ramallah är här för att göra en dokumentär om ett av barnen, en CP-skadad pojke som spelar piano och använder dator med fötterna. Han är ett föredöme säger filmarna och de har rätt. Han och de andra barnen bevisar vilka mirakel som kan ske med god vilja och medmänsklighet, vilket centrets ledare Yousef och Amjad har gott om. Det är fint att se hur de tar sig tid med varje barn och tonåring, alla får plats här och alla är viktiga. Förutom rehabilitering av funktionshindrade erbjuder centret bland annat studiegrupper, dataundervisning, konst- och dramaundervisning, samtalsstöd och ett stort bibliotek med svenska barn- och ungdomsböcker som är översatta till arabiska. Det är fantastiskt att se hyllor fyllda med Pippi, Alfons, Bröderna Lejonhjärta, Lotta på Bråkmakargatan, Barnen i Bullerbyn, med det vackra arabiska skriftspråket.

Aktivitetscentret utgör en välbehövlig kontrast till det svåra livet i Askar Camp. Här får barnen leka, skratta, drömma om en annan tillvaro och lära sig att de drömmarna kan bli verklighet. De har goda förebilder; Amjad och Yousef satt i fängelse för att ha kastat sten när de började skissa på konturerna till centret. De ville ge flyktingbarnen en plats där de kunde vara trygga, växa och utvecklas, lära sig att vara stolta över sig själva och sin kultur. Idag är Amjads och Yousefs dröm verklighet och jag hoppas innerligt att de kan få stöd från fler organisationer så att verksamheten och drömmarna kan leva vidare.

 askarfest.jpg

bocker.jpg

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.