Pressmeddelande Reportrar utan gränser

Stockholm 2008-06-27
Palestinske journalisten Mohammed Omer misshandlad av israelisk militär

Mohammed Omer, journalist från Gaza, fördes till sjukhus i Jeriko efter att brutalt misshandlats av israelisk militär i torsdags.

– Detta är ett uppenbart försök att tysta en kritisk journalist, säger Jesper Bengtsson, ordförande i Reportrar utan gränser.
Reportrar utan gränser ser mycket allvarligt på det inträffade och fördömer den israeliska militärens agerande.

Innan Mohammed Omer utsattes för misshandeln var han som journalist inbjuden som gäst till Sverige, och därför kräver vi att den svenska regeringen riktar en diplomatisk protest mot Israel, säger Jesper Bengtsson.

På torsdagsmorgonen stoppades Mohammed Omer av den israeliska säkerhetstjänsten, Shabak, vid gränsövergången mellan Jordanien och Israel. På den israeliska sidan väntade personal från den holländska ambassaden för att ge Mohammed Omer diplomatisk eskort över israeliskt område till gränsövergången i Gaza. Men istället fördes Mohammed Omer till förhör. Personerna från Shabak ifrågasatte vad han skulle hem till Gaza att göra och uppmanade honom att ”åka tillbaka till sina inflytelserika vänner i Europa”. När Mohammed Omer vägrade att klä av sig naken för att kroppsvisiteras kallades tre soldater in i förhörsrummet. Soldaterna siktade på honom med sina automatvapen och krävde att få de prispengar, motsvarande cirka 30 000 kr, som Omar några dagar tidigare mottagit i London. Misshandeln upphörde först när Mohammed Omer förlorade medvetandet. En militärläkare såg till att han fördes till sjukhus i Jeriko. Senare under dagen fick han lämna sjukhuset. Mohammed mår efter omständigheterna bra, men är upprörd och chockad över den israeliska militärens agerande.

-Den israeliska underrättelsetjänsten har haft fullständig koll på vad jag har gjort i Europa, säger han.
Mohammed Omer, besökte nyligen Sverige inbjuden av Reportrar utan gränser och Palmecenter.

Efter en treveckors lång föreläsningsturné i Sverige, Holland, Grekland och Frankrike åkte han till London för att ta emot det prestigefyllda Martha Gellhorn-priset för sin orädda bevakning av konflikten i Gaza. Vid en ceremoni i London den 16 juni mottog han priset på 5 000 pund. Priset delar han med den amerikanske journalisten Dahr Jamail.

Presskontakt: Urban Löfqvist, kanslichef, Reportrar utan gränser. 070-29 98 693

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.