Israel fortsätter att tysta kritiska röster

INLEDARE torsdag, 3 juli 2008 | 09:59

http://www.fria.nu/artikel/73912
Att arbeta som journalist i Palestina är farligt, i synnerhet om du är palestinier och arbetar i Gaza. Den israeliska ockupationen hindrar journalister från att arbeta fritt på flera olika sätt, främst genom rörelserestriktioner för inhemska reportrar. Israel motarbetar även internationella journalister i deras jobb att bevaka vad som händer på ockuperad mark, bland annat genom att neka israeliska presskort som är ett måste för att bli insläppt av soldaterna i vägspärrarna. Sedan ett och ett halvt år tillbaka är det inte tillåtet för israeliska journalister att besöka Gaza, ett förbud som i första hand drabbar ockupationskritiska journalister, eftersom det är de enda som besöker palestinskt område.

I början av juni i år lyssnade jag till flera föredrag av den 23-åriga reportern och bloggaren Mohammed Omer från Gaza. Han var i Sverige en vecka innan han åkte vidare till London för att ta emot Martha Gellhorns journalistpris, uppkallat efter den kvinnliga journalisten och krigskorrespondenten Martha Gellhorn (1908–1998). Mohammed Omer kallade sitt föredrag Welcome to Hell och visade ett bildspel med mycket starka bilder från vardagen i Gaza och farorna med hans jobb som fotograf och reporter där. Han visade hur han själv varit nära att dödas av israelisk militär vid ett flertal tillfällen och hans bilder visade blödande kollegor i pressvästar. Bildspelet avslutades med en bild på den 23-åriga Reutersfotografen Fadel Shana som tidigare i år sköts ihjäl av israeliska soldater när han satt i sin bil som var tydligt markerad med PRESS.

Mohammed Omer återvände till Gaza i torsdags förra veckan och möttes då av israeliska säkerhetstjänsten Shabak som brutalt misshandlade honom och de krävde bland annat att få hans prispengar på motsvarande 30 000 kronor. Mohammed Omer säger själv att de hade full koll på vad han hade haft för sig i Europa och att de sade att han skulle ”åka tillbaka till sina inflytelserika vänner i Europa”. Istället för att åka med den holländska diplomateskorten som väntade för att ta honom genom Israel, fördes Mohammed Omer medvetslös till ett sjukhus i Jeriko. I dag är han tillbaka i Gaza och har mycket ont i bröstet efter misshandeln, han har svårt att äta och är förstås orolig över vad som ska hända honom. I Gaza har journalister demonstrerat till stöd för Omer och Israels försök att tysta en kritisk reporter har uppmärksammats i Europa, främst av journalistförbund och solidaritetsorganisationer.

Reportrar utan gränser, som var värdar för Mohammed Omer under hans Sverigebesök, säger att de ser allvarligt på det som hänt och i ett uttalande fördömer de den israeliska arméns agerande och kräver att den svenska regeringen riktar en diplomatisk protest mot Israel.

Om regeringen och för den delen även oppositionen menar allvar med att de värnar yttrandefriheten så borde det vara självklart att öppet och kraftfullt fördöma Israels agerande mot den fria journalisten Mohammed Omer och andra palestinska reportrar. Nyhetsbevakningen från Gaza är i dag mycket begränsad och de som tar på sig uppdraget gör det på liv och död. Med internationellt stöd blir de lite tryggare. Men än har inte Reportrar utan gränser och andras vädjan till regeringen haft någon framgång. Det här borde vara enkelt för Reinfeldt och Bildt, en diplomatisk protest har jag inget hopp om men nu har de i alla fall en chans att bryta den pinsamma tystnaden kring Israels brott mot internationella lagar och mänskliga rättigheter.

Anna Wester

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.