Jordens Dag i Palestina

Denna vecka högtidlighålls Jordens Dag i Palestina. Det var den 30 mars 1976 som en generalstrejk och flera demonstrationer genomfördes mot nya konfiskationer av palestinskt land. Den israeliska militären svarade med tanks och tungt artilleri. Sex palestinier dödades, flera hundra skadades och fängslades.

Idag är kampen för den palestinska jorden viktigare än någonsin. Det är om jorden alltihop handlar. Den jord som nu ockuperas av närmare ½ miljon illegala bosättare. Ockupanter som för varje dag blir allt fler, som stjäl alltmer land och bygger allt fler murar och vägar och nya bostadsområden – bara för israeliska judar. Och som med sina soldater och vägspärrar gör livet för palestinierna alltmer outhärdligt.

Klockan är fem i tolv vad gäller möjligheten att över huvudtaget rädda kvar någon palestinsk stat i Palestina. Västvärldens, inte minst Sveriges och EU:s, flathet är häpnadsväckande när man så länge låtit detta fortsätta.

Det är dags att agera. Nu, genast! Israel måste med tvång, bindande sanktioner och utfrysning ur ekonomisk, kulturell och idrottslig gemenskap förmås att ta hem sina ockupanter och bosättare, riva muren och avlägsna alla soldater och checkpoints. Om några månader blir Sverige ordförandeland i EU. Då, om inte förr, måste äntligen någonting hända i denna fråga!

Gunnar Olofsson, ordförande i Göteborgs Palestinagrupp

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Detta inlägg publicerades i Gunnar Olofsson. Bokmärk permalänken.