Jordens dag – Yom al-Ard

Den 30 mars varje år uppmärksammas den palestinska minneshögtiden Jordens dag, Land Day eller Yom al-Ard som den heter på arabiska, världen över. Jordens dag högtidlighåller minnet av sex palestinier som dödades av israelisk militär den 30 mars 1976 när de deltog i en generalstrejk i Israel för att protestera mot konfiskering av mark från palestinska byar inne i Israel. Militären angrep en fredlig demonstration med våld och förutom de sex dödade så skadades 100 palestinier och 300 personer arresterades.

Under de 33 år som passerat sedan de första protesterna, har Israel fortsatt att konfiskera och stjäla land från palestinier, både inne i Israel, på Västbanken och i Gaza. Situationen för palestinier med israeliskt medborgarskap och dem som bor på de ockuperade områdena skiljer sig åt på många sätt, men man har också mycket gemensamt och under Jordens dag protesterar man mot Israels apartheidpolitik som diskriminerar alla palestinier. Kopplingen till marken är stark för alla palestinier och frågan om marken är en av de viktigaste i kampen för en självständig palestinsk stat och Israels markstölder är ett av de största hindren för fred.

kaktus
Foto: Anna Wester

Vart man än reser i Israel ser man kaktusar. ”Kaktushäckarna” planterades av palestinierna för att skydda sina odlingar från boskapen. Idag är de nästan det enda som återstår av de mer än 500 byar som utplånades när Israel bildades. Kaktusarna står därför idag som en tyst vittnesbörd om israelernas brott och har även kommit att symbolisera den palestinska motståndsviljan. I de palestinska flyktinglägren får barnen lära sig att om de gör som kaktusarna och håller sig fast vid jorden och inte låter sig knäckas kommer de en dag att kunna återvända.

Runt om i världen organiseras idag protester, demonstrationer och aktioner i solidaritet med palestinierna och för att uppmärksamma och protestera mot Israels konfiskeringspolitik. I år har den 30 mars även deklarerats som en global aktionsdag med uppmaning till bojkott och sanktioner mot Israel som det mest effektiva verktyget för att stoppa Israels landkonfiskering, ockupation av Palestina och den dagliga diskrimineringen av det palestinska folket.

Protester av olika slag kommer att äga rum både i Palestina och i Israel samt i New York, Los Angeles, San Francisco, Haag, Buenos Aires, Tunis, Caracas och i städer i Italien och många andra länder.

Palestinagrupperna i Sverige (PGS)

Läs mer om vad som händer runt om i världen för att uppmärksamma Jordens dag:

International Middle East Media Centre

Protester i Palestina

Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) – Action Day

Detta inlägg publicerades i PGS. Bokmärk permalänken.