Israel dumpar avfall på Västbanken

Eftersom Israel har en del ganska strikta miljölagar, väljer israeliska företag att i stor utsträckning dumpa sitt miljöfarliga avfall på det ockuperade Västbanken. Dumpningen, som sker delvis hemligt och delvis mer eller mindre öppet, omfattar bland annat växtgifter, asbest, batterier, cement och allmänna sopor – och innehåller tungmetaller och cancerframkallande ämnen som letar sig ned i de palestinska familjernas vattenreservoarer.

Utanför Nablus på norra Västbanken dumpades tusentals kycklingar infekterade med fågelinfluensa, och i Hebron i söder har den palestinska miljömyndigheten (Palestinian Environmental Authority, PEA) hittat 5000 tunnor med insektsgift.

Israel kontrollerar idag, med bosättningar, murar och över 600 militära checkpoints, i stort sett allt palestinskt liv på Västbanken. Man har beslagtagit 87% av de kända vattenkällorna och medan varje bosättare gör av med upp till 200 liter vatten dagligen får palestinierna nöja sig med 30-60 liter per dag från sämre, ofta förorenade, brunnar – som dessutom ibland smutsats ned ytterligare av att judiska bosättare badat sig själva och sina hundar i dem.

Gunnar Olofsson, Ordförande i Göteborgs Palestinagrupp

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Detta inlägg publicerades i Gunnar Olofsson. Bokmärk permalänken.