Palestinska ALMA-pristagare i Sverige

I mars tillkännagavs att priset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) för 2009 går till Tamerinstitutet i Palestina. Representanter för den läsfrämjande organisationen befinner sig nu i Sverige för att möta meningsfränder och likasinnade och framförallt för att ta emot det prestigefulla priset.

RenadQubbaj
Renad Qubbaj, Generaldirektör vid Tamerinstitutet. Foto: Stefan Tell

Den första juni arrangerade Världsbiblioteket, Palestinagrupperna och Svenska IBBY en kvällstillställning med de palestinska barnboksaktivisterna. Inför en fullsatt föreläsningssal berättades det om hur de olika representanterna kom i kontakt med projektet, hur organisationen kom till och hur den jobbar. I publiken satt Josef som kom i kontakt med Tamer som 13-åring och senare fortsatte som ledare på organisationen i Gaza. Han visade upp ett av de pass Tamer delar ut till barnen. Passen finns i olika färger och vardera fylls med stämplar över böcker som lästs vilket symboliserar de gränslösa resor fantasin bjuder på även i en verklighet av ockupation och murar. Mötet i sig manifesterade hur Palestina har splittrats av ockupationen och hur Israel stoppar möten människor emellan. Denna kväll träffades aktivister som jobbat sida vid sida över internet för första gången i verkligheten, och tillfället var det första då de alla var samlade. När Sverigeresan är över kommer de åter att splittras över avstånd som i Sverige skulle vara överkomliga för en pendlare.

Även Palestinagruppernas Margareta Sjöberg bjöds upp för att som projektansvarig berätta om stödet till läsestugorna i Abu Dis och Askar. Hon berättade om hur grundarna till läsestugan i Askar träffades i fängelset under första intifadan och hur deras samtal formades till en idé som senare resulterade i läsestugan. Övertygad om att de skulle lyckas blev hon när hon bevittnade den första bokhyllan som initiativtagarna hade lyckats fylla med böcker lånade i grannskapet. Presentationen avslutades med ett citat från eldsjälen Amjad, om hur läsestugan i Askar kanske är liten i världen men att den rymmer stora drömmar.

tamer5
Pressbild: ALMA

Den andra juni ägde sedan prisutdelningen rum i konserthusets något mer fashionabla lokaler. I ett program som varvades med musikframträdanden fick flera av representanterna för Tamerinstitutet komma till tals. En man i 20-årsåldern som var utanför Gaza för första gången i sitt liv fick berätta för det stora antalet åhörare varför Tamerinstitutet är så viktigt som det är. Han berättade om hur barn som tvingas leva nära våld och förstörelse, som tvingas fatta svåra beslut och som kanske ansvarar för sina syskon söker tröst och känner igen sig i sagor som bröderna Lejonhjärta.

Award Ceremony
Foto: Stefan Tell

Priset överlämnades av kronprinsessan Viktoria under applåder och representanterna för Tamerinstitutet svarade med gripande tal om sin verksamhet och den verkligheten som de verkar inom. ALMA-priset är världens största barnlitteraturrelaterade pris med en prissumma på fem miljoner kronor. Pengarna kommer väl till användning i en kontext med stora utmaningar och speciellt i Gaza där många bibliotek skadats eller förstörts av Israels bomber samtidigt som livet för många av Gazas barn slogs i spillror.

Niklas Berg, PGS

Läs mer om Tamerinstitutet här!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Detta inlägg publicerades i Niklas Berg. Bokmärk permalänken.