Israeliska soldater bryter tystnaden kring Gazakriget

Under Israels 23-dagar långa krig mot Gaza den 27 december – 18 januari dödades 1 414 palestinier, 313 av dessa var barn. Kriget innebar även en omfattande destruktion av bland annat bostadshus, moskéer och infrastruktur i Gaza. Den israeliska arméns egna undersökningar visade, inte överraskande, att den israeliska armén inte gjort sig skyldiga till några krigsbrott under Gazakriget.

I Amnestys rapport “Operation ‘Cast Lead’: 22 days of death and destruction” som publicerades den 2 juli, menar man dock att den israeliska armén begick krigsförbrytelser i Gaza när man dödade hundratals obeväpnade palestinier och förstörde tusentals hem. Amnestys rapport går att läsa här.

Den 15 juli kom ytterligare en rapport som visar på hur dödandet och förstörelsen i Gaza av den israeliska armén var medveten och sanktionerad uppifrån. Rapporten består av ett stort antal vittnesmål från soldater som deltog i kriget och den publicerades av organisationen Shovrim shtika/Breaking the Silence (organisationen består av veteraner från den israeliska armén som själva samlar in vittnesmål från soldater verksamma i de ockuperade områdena). Vittnesmålen i rapporten synliggör betydande skillnader mellan den israeliska militärens officiella ställningstaganden och händelserna på marken.

Vittnesmålen visar bland annat att det funnits en rad ageranden från den israeliska militärens sida som betraktats som accepterat. Bland annat förstörelsen av hundratals hem och moskéer vars förstörelse inte haft någon militär relevans, avfyrandet av fosforgas mot befolkade områden, dödandet av oskyldiga, förstörelse av privat egendom samt en allmänt ”tillåtande atmosfär” i kommandostrukturen som gjorde det möjligt för soldaterna att agera utan några moraliska restriktioner. Vittnesmålen, som kommer från cirka 30 reservister och reguljära frontsoldater (combat soldiers) från olika enheter som deltagit i striderna, visar även att soldaterna inte gavs direktiv om målet med operationen.

Michael Mankin, från Breaking the Silence, sa i samband med rapportens utgivning att vittnesmålen visar att det omoraliska sätt på vilket kriget bedrevs är en följd av det [militära] system som verkade på plats, och inte en följd av enskilda soldaters ageranden.

I gårdagens DN (090715) publicerades delar av vittnesmålen översatta till svenska. Den israeliska pansarofficern Amir säger bland annat:

Jag har tjänstgjort i Gaza och på Västbanken under svåra förhållanden, fortsätter Amir, men jag har aldrig hört maken till de instruktioner vi fick denna gång. Budskapet var att vi kunde skjuta hur som helst mot vad som helst utan att bekymra oss om följderna. Står ett hus i vägen? Ned med det! En bil? Kör över den! Ser ni någon så utgå från att det är en fiende.

Sara Aarnivaara, PGS

En sammanfattning av rapporten från Shovrim shtika kan läsas här.

DN:s artikel om rapporten kan du läsa här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Detta inlägg publicerades i Sara Aarnivaara. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Israeliska soldater bryter tystnaden kring Gazakriget

  1. Pingback: Jerusalem ska bli israeliskt, säger Netanyahu | Jinges Web och Fotoblogg

Kommentarer är stängda.