Palestinier arresterad på hemvägen från vittnesmål i Genève

I skuggan av israeliska arméns 22 dagar långa angrepp på Gaza runt årsskiftet trappades också våldet upp på Västbanken. Användandet av skarp ammunition ökade och nya vapen introducerades eller experimenterades med. För byborna i Ni’lin, redan svårt ansatta av arméns övergrepp, har detta resulterat i dödsfall, oräkneliga skador, skadegörelse och en än mer prövande tillvaro. Den 28 december resulterade arméns våld i Arafat Rateb Khawaje and Mohammed Khawajes död.

Mohammad Srour och Jonathan Pollack var båda vittnen till händelsen och kallades av den anledningen till Genève av FN som undersöker hur israeliska arméns har agerat på Västbanken under Gazaangreppet. Srour medverkade i egenskap av medlem i Ni’lins kommitté mot apartheidmuren och Pollack tillhör en grupp israeliska aktivister som ofta är på plats vid protester för att visa sin solidaritet med Ni’lin. Direkt efter dödskjutningarna den 28 december sa Pollack till media att ”femton palestinska ungdomar demonstrerade när fem soldater, som var femton meter bort, öppnade eld med skarp ammunition rakt mot den protesterande gruppen. De sköt en demonstrant i ryggen, en i pannan och en i benet”.

På väg tillbaks från Genève den 20 juli arresterades Srour av armén på gränsen mellan Jordanien och Palestina. Denna risk var Srour medveten om, “Jag är fullt medveten om att jag kommer betala ett pris för detta vittnesmål när jag återvänder genom israeliska kontroller under min hemresa efter detta förhör”. Den 23 juli kunde advokaten meddela att Srour var misstänkt för att vara medlem i Hamas, som enligt åtalet kunde stärkas av vittnesmål från tre personer. En kort stund efter samtalet ringer advokaten upp på nytt och meddelar att Srour har släppts fri och att åtalet har lagts ned. Till skillnad från exempelvis det svenska systemet där en oskyldig kan få ersättning för den tid den suttit i häkte tvingas Srour nu betala rättegångskostnader på motsvarande 8 000 kr.

Byn Ni’lin drabbas hårt av den israeliska ockupationen. Muren som fortfarande byggs när detta skrivs ödelägger och isolerar stora områden med olivträd och kommer till slut resultera i att Ni’lin omringas av stängsel där utvägen kommer vara en israeliskt kontrollerad tunnel under en väg tillåten endast för israeliska bosättare. De som lever av jorden förlorar sitt levebröd, för de som jobbar utanför byn blir resorna osäkra, mer tidskrävande och ibland omöjliga. Byborna kränks ständigt i rätten att uttrycka sin mening om detta som fördömts av bland annat internationella domstolen i Haag. För Arafat Rateb Khawaje och Mohammed Khawaje kostade protesterna livet. För Mohammad Srour innebar vittnesmålet ett frihetsberövande och en räkning på 8 000 kr. Under det senaste året har armén skjutit 38 personer med skarp ammunition i Ni’lin. Fem bybor har dödats och Tristan Andersen vårdas sedan 13 mars för svåra hjärnskador orsakade av en ny sorts tårgasgranat som introducerades under Gazaangreppet.

Video från vittnesmålet finns på FN:s sida.

Arafat al Khawajas begravning 31 december 2008

Niklas Berg, PGS

Läs även andra bloggares åsikter om

Detta inlägg publicerades i Niklas Berg. Bokmärk permalänken.