STÖD Palestina – Sportbojkott av Israel

Planerade protester mot att IFK Göteborg möter israeliska Hapoel Tel Aviv i en fotbollsmatch den 30 juli. Från Proletärens FF i dag:

IFK Göteborg har lottats att spela mot ett israeliskt fotbollslag i kvalet till Europa Leagues. Proletären FF har tagit initiativ till protester i samband med matchen.

Runt om i Europa förbereder många fotbollsklubbar sig för tredje omgången i kvalet till Europa Leagues.

Sverige representeras av IFK Göteborg som liksom sina många supportrar hoppas på att få delta i slutspelet. Att få mäta sina krafter mot de absolut bästa klubbarna ute i Europa är naturligtvis den stora drömmen för varje spelare, klubb och inte minst för dess supportrar.

IFK Göteborg som leder allsvenskan lottades mot Hapoel Tel-Aviv FC från Israel. Vid första anblicken kan det kännas som det var en bra och ganska enkel lottning för IFK Göteborgs del. Men vid lite mer eftertanka innebär lottningen att IFK Göteborg ställs inför andra typer av frågor.

Kan man idrotta mot vilka som helst oberoende av vad nationen som laget kommer ifrån gör? Varför deltar lag från Israel i Europa? Varför kräver vissa att Israel skall bojkottas?

Krigsförbrytelser
Frågor av den arten har sin grund i de handlingar som staten Israel gör mot det palestinska folket och inte minst dess idrottsutövare.
Nyligen kritiserade till och med dess egna soldater Israels agerande under Gazakriget som ledde till att över 1500 palestinier dödades varav över 400 barn.

Allt bombades, skolor, sjukhus, FN-byggnader och idrottsanläggningar som Gazas fotbollsstadium.

Israel fortsätter att bygga bosättningar på Västbanken och bygger en apartheidmur i princip runt hela de ockuperade områdena. Palestinierna tvingas passera massor av checkpoints om de skall förflytta sig och många gånger stoppas de. De palestinska idrottarna kan inte samlas när de vill utan risk för attacker från Israels arme.

Inne i Israel ses palestinier som andra klassens medborgare. De palestinier som lever i flyktingläger förvägras återkomma till sitt hemland.

Allt detta har lett till den ena FN-resolutionen efter den andra utan att Israel ändrat sin politik. Detta är möjligt på grund av att USA alltid stött Israels politik.

Att Israel spelar i Europa är mycket märkligt eftersom landet ligger i en helt annan världsdel. Orsaken till detta är naturligtvis politisk eftersom Israel är bojkottat av de nationsförbund och organisationer som det egentligen skulle tillhöra.

Protester
Det enda som kan förmå Israel att ändra sin politik är att världssamfundet säger ifrån. Precis som apartheidsystemet mötte motstånd runt om i världen måste nu Israels politik fördömas.

Apartheidsystemet föll i Sydafrika och det är orsaken till att VM i fotboll nästa gång genomförs i Sydafrika.

Vi i Proletären FF tar alltid initiativ till protester och krav på sport-bojkott av Israel när olika idrottstävlingar genomförs i Sverige med representanter från Israel precis som vi gjorde under apartheidtiden.

Vi från Proletären FF har tagit kontakt med IFK:s ledning och erbjudit dem information om den palestinska idrottens förutsättningar.

Naturligtvis kan IFK Göteborg välja att bortse från frågorna, sticka ner huvudet i sanden och hävda att idrott och politik inte hör ihop. Att de som klubb inte kan göra något osv.

Alla kan göra något
Men vi vet att alla kan göra något. IFK skulle exempelvis inom idrotten kunna markera det orimliga att tvingas ha idrottsutbyte med lag från Israel pga deras behandling av den palestinska idrottsrörelsen.

Alla, såväl enskilda människor som organisationer, gör aktiva val i livet. Därför uppmanar vi alla: enskilda, idrottsföreningar och andra organisationer att ansluta sig till kravet: Stöd Palestina – Bojkotta Israel.

Förutom Proletären FF är följande medarrangörer: Palestinska Riksförbundet, Alsalam Föreningen, Falestin Beytona, Alawda Föreningen, Al Beit Al Filastini Föreningen, Palestinska Huset, Palestinagruppen i Göteborg, Kommunistiska Partiet, RKU, Socialistiska Partiet, Svensk-Kubanska Föreningen, och Venezuelagruppen.

Appelmöte och flygbladsutdelning i Göteborg torsdag 30 juli kl. 17.45 i Nya Allen/Parkgtan mot Ullevigatan.

Naturligtvis gäller: Förbud att delta maskerad.

Om ytterligare organisationer vill ansluta sig : Kontakta proletaren.ff@telia.com

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

För mer information om idrott i Palestina läs Palestinagruppernas rapport ”Idrott under ockupation” här.

Detta inlägg publicerades i PGS. Bokmärk permalänken.

En kommentar till STÖD Palestina – Sportbojkott av Israel

  1. Pingback: Självklart reagerar Iran | Jinges Web och Fotoblogg

Kommentarer är stängda.