”Detta är våra hem och vi kommer att fortsätta kämpa” – vräkningarna i Östra Jerusalem fortsätter

Israles framfart i Jerusalem är skrämmande men inte överraskande, nu rivs och konfiskeras hus i en rasande fart och evakueringsorderna duggar tätt i Gamla Stan, Silwan, Sheikh Jarrah och i andra områden runt om i östra Jerusalem.

I november 2008 förlorade Al Kurdi familjen sitt hus i Sheikh Jarrah i östra Jerusalem. Familjen reste då ett tält på ett litet fält vid sidan om sitt hus vilket nu bebos av olagliga israeliska bosättare.

150
Foto: Yvonne Fredriksson

Tältet har varit en samlingsplats för familjer i området, aktivister bland palestinier och internationella samt biståndsarbetare och diplomater som visat sitt stöd till familjen och alla de andra i Sheikh Jarrah som fått evakueringsorder från de israeliska myndigheterna.

Tältet har rivits ett antal gånger men byggts upp lika snabbt igen. Men igår när jag gick förbi var tältet rivet igen och en massa containrar var uppställda på fältet för att förhindra att nya tält byggs upp igen.

149 Sheik Jarrah
Foto: Yvonne Fredriksson

I våras kom de israeliska myndigheterna med beskedet att fler familjer skulle drabbas och den 2 augusti var det så dags igen. Två familjer vräktes brutalt från sina hem och inom en timme var bosättarna på plats för att ta över sina nya hem. Hem som de stulit och inte har rätt till enligt internationell rätt.

Även dessa familjer har bestämt sig att kämpa på det sätt de har möjligheter till. De har satt upp stolar på trottoaren mitt emot sina hus och sitter där hela dagarna för att visa att de inte tänker flytta på sig. På nätterna sover de på madrasser på trottoaren. De har satt upp skyltar där de ändrar antalet dagar som de varit hemlösa, igår var de uppe i 45 dagar.

152 Sheik Jarrah
Foto: Yvonne Fredriksson

Nu under Ramadan beslutade sig en grupp aktivister att turas om att laga ”frukost” till de två senast drabbade familjerna . Jag och ett antal andra internationella var med igår och delade ”Iftar” med en av familjerna (Iftar – när muslimer bryter fastan under fastemånaden Ramadan). Det är inte första gången jag besökt de olika familjerna och tältet i Sheik Jarrah men igår var med blandade känslor jag deltog. Det är så svårt att se familjers liv slås i spillror så lätt, man vet inte vad man ska säga eller göra och det man gör hjälper så lite.

163 Sheik Jarrah
Foto: Yvonne Fredriksson

Jag är imponerad över den styrka familjerna visar mitt i all sin förtvivlan, lugnt och sansat säger de; vi ska inte ge upp, vi har rätten att bo här, detta är våra hem och vi kommer att fortsätta kämpa.

När jag hör dessa ord känns det ändå viktigt att vi internationella fortsätter att besöka familjerna i Sheikh Jarrah och andra delar av Jerusalem där folk är aktiva mot Israels politik att försöka köra ut dem från östra Jerusalem liksom de gjorde med alla palestinier från västra Jerusalem 1948.

Vi måste också pressa på våra politiker och regeringen för att de skall gå från ord till handling och agera mot Israels politik för att uppnå någon som helst rättvisa för det palestinska folket.

Yvonne Fredriksson, PGS

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Detta inlägg publicerades i Yvonne Fredriksson. Bokmärk permalänken.