Le Monde avslöjar israels krigsbrott under Gazakriget

Den israeliska regeringens och militärens försök att smita undan ansvaret för övergreppen under Gazakriget har lidit ett nytt nederlag. Visserligen har ett par israeliska soldater fått reprimander inskrivna i sina personakter och Israel har kommit överens med FN om betalning för en del av de skador FN-installationer har åsamkats av israeliska attacker. Men behandlingen av Goldstonerapporten fortsätter oförtrutet inom FN-systemet trots Israel-lobbyns desperata försök att stämpla den judiske sydafrikanske juristen och, enligt hans egna uppgifter, ideologiske sionisten, som antisemit. Varken Israel eller Hamas har uppfyllt Goldstonerapportens krav på seriösa egna undersökningar av krigsbrott under Gazakriget.

I det läget är det intressant att den franska kvalitetstidningen Le Monde konstaterar att tvärtemot israeliska försäkringar att Gazakriget fördes enligt folkrättens spelregler, ”kastar vittnesmål, insamlade av Le Monde, ett hänsynslöst ljus över den israeliska arméns metoder”. Enligt tidningens undersökning infördes under Gazakriget specialregler som var betydligt mer ”tillåtande” när det gäller beskjutning av obeväpnade människor än de officiella bestämmelserna. Officiellt heter det att israeliska soldater inte får skjuta mot människor utan att veta att vederbörande har både medel och avsikt att angripa israeler. Det räcker alltså, enligt de högtidliga försäkringar som Israellobbyn brukar påminna om, inte ens med att en palestinier är beväpnad för att israeliska soldater ska få öppna eld, det skall också finnas trovärdiga uppgifter som indikerar en avsikt att beskjuta israeler. Denna återhållsamhet motsvaras dock inte, enligt Le Monde, av verkligheten på fältet.

I augusti 2009 erkände en högt placerad officer inför dagstidningen Yediot Aharanot att dessa etiska regler, som enligt propagandan påstås göra Israels stridskrafter till ”de mest moraliska i världen”, upphävdes under Gazakriget. Intervjun med officeren publicerades dock aldrig, den passade inte in i den nationalchauvinistiska linje som drivs av tidningen. Nu har alltså Le Monde lyckats få tillgång till intervjun och publicerar den på sin förstasida som en viktig nyhet.

Le Monde konstaterar att de nya uppgifterna stämmer bra med de vittnesmål som publicerades av den israeliska organisationen Breaking the Silence i juni 2009, där israeliska soldater berättade att alla restriktioner för eldgivning och användning av dödligt våld mot palestinier hade upphävts under Gazakriget.

En officer berättar för Le Monde att under Gazakriget räckte det med att en obeväpnad palestinier i vapenför ålder promenerade på en gata för att man skulle skicka en missil på honom. Det var inte förrän i efterhand som Shin Beth meddelade om man hade dödat rätt person. ”Det var samma princip som vid s k utomrättsliga avrättningar, men omvänt. Man dödar först, och efteråt försöker man verifiera om det var berättigat”.

Så mycket för ”världens mest moraliska armé”!!

// Per Gahrton, ordförande i PGS

Källa: Enquête sur les methodes de Tsahal à Gaza, Le Monde – édition internationale, 13 février 2010.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Detta inlägg publicerades i Per Gahrton. Bokmärk permalänken.