Demonstration i Sheikh Jarrah

Fredagen den 12 mars var det en kraftfull demonstration i Sheikh Jarrah för att protestera mot de israeliska bosättningarna i området. Det var över 300 aktivister varav de flesta var israeler då palestinier inte vågade närvara pågrund av att lokal tv och tidningar var där och filmade och fotograferade. Polisen hade spärrat av de områden med bosättningar för att förhindra aktivisterna att komma dit. Protestplakaten hade olika slagord såsom ”Woe to him who builds a city with bloodshed and establishes a town by crime! Habbakkuk 2:12” och ”Free Sheikh Jarrah”.

Ett fåtal av de israeliska bosättarna närvarade på avstånd till demonstrationen och provocerade aktivisterna med hjälp av egna plakat och israeliska flaggor. Mitt under demonstrationen kom det ett tiotal piketbussar med tungt beväpnade militärer som omringade demonstranterna för att få ner dem ifrån kullen de stod på. Det orsakade kaos och de lyckades gripa elva stycken aktivister och flera fick lättare skador av tårgasen.

Det är fascinerande att israeler demonstrerar mot bosättningarna för som jag har förstått det är den israeliska fredsrörelsen nästintill obefintlig vilket gör den här demonstrationen extra intressant.

Tina Koskinen /som gör sin verksamhetsförlagda utbildning hos PGS i Jerusalem

Detta inlägg publicerades i Tina Koskinen. Bokmärk permalänken.