Gaza Graffiti i Nablus

Lördagen den 13 mars var det dags för den färgstarka utställningen Gaza graffiti att äga rum i Nablus. Det är journalisten och fotografen Mia Gröndahl som står bakom utställningen och hon har under sju års tid fotograferat olika budskap på väggarna i Gaza och sammanställt dem i en fantastisk utställning som ger en känsla för den ständigt pågående konflikten.

När jag hjälpte Mia Gröndahl och hennes assistent Bisan att hänga upp de vackra konstverken berättade hon samtidigt historier bakom vissa av dem. Den bild som grep mig mest var en 3 årig liten flicka som leker med en trasig docka och bakom henne ser man porträttet av en martyr. Denne martyr visade sig vara hennes far som dog runt hennes födsel. Bara flickans blick gav mig rysningar och med det obehagliga sammanträffandet i bilden så kommer hon alltid att finnas kvar hos mig.


Från utställningen Gaza Graffiti Foto: Mia Gröndahl

Graffiti ger, för mig, ett annat perspektiv på konflikten och en förståelse för hur komplex konflikten är då människor målar sina berättelser och känslor om liv och död på väggarna i Gaza. Konstverken visar allt ifrån politiska slagord och blodiga krigsbilder till vackra positiva känslor och varje konstverk har en gripande historia. Med dessa bilder känner man att människornas kraft och glöd finns kvar och att hoppet fortfarande är vid liv.

Det mest hjärtknipande på utställningen är den kända antikrigsmuralen ”Approximately 1500…”. Det är en 30 meter lång kanvasduk där 25 unga konstnärer i Gaza använt konsten, som en slags terapi, för att bli fri alla hemska minnen. Med hjälp av muralen försöker de nå ut till människor och få oss att förstå deras situation. Färgsättningen är väldigt diskret i svarta och grå toner med ett sorts rosa blodstänk som binder samman de olika delarna i muralen. Jag reagerade direkt på den rosa färgen och insåg att det var ett genialiskt val av färg då rött hade blivit alldeles för kontrastfullt.

I samband med utställningen arrangeras ”A day for Gaza” med olika evenemang för att skapa en diskussion och minska utanförskapet för Gaza och de andra ockuperade områdena. I Nablus uppträdde barnen ifrån Askar Camp med en underbar dansshow och gav en otrolig energi till publiken. En annan aktivitet under varje utställning är att de spänner upp en stor canvasduk och låter alla som vill få måla något för att visa stödet för Gaza. I Nablus kom flera konstnärsstudenter, vissa väntade från tidig morgon, för att kunna måla hälsningar till Gaza. Jag hoppas att ”A day for Gaza” framkallar empati hos människor och stärker relationen mellan Gaza, Västbanken och omvärlden.


Dansgruppen från Askar

Genom graffiti lockar man en yngre publik och alla de barn och ungdomar som närvarade vid utställningen är framtiden för konflikten och det är viktigt att stärka deras empati och förståelse för andra människor. Jag hoppas att de växer upp med andra tankar och värderingar än de som finns idag.

/Tina Koskinen som gör sin verksamhetsförlagda utbildning hos PGS i Jerusalem

Detta inlägg publicerades i Tina Koskinen. Bokmärk permalänken.