BDS-konferens i Varberg 29 januari 2011

Foto: Arne Malmgren

Palestinagruppen i Varberg arrangerade en konferens om Bojkott, Desinvestering och Sanktioner på hotell Gästis i Varberg lördagen den 29 januari. Ca 25 personer från nästan samtliga väst- och sydsveriges palestinagrupper deltog i konferensen. Förutom att lära sig mer om BDS var det ett gyllene tillfälle för lokalgrupperna att träffas och utbyta erfarenheter.

Johanna Wallin från PGS-kontoret, som är medförfattare till den bok om BDS som Palestinagrupperna gett ut, inledde med att tala om det palestinska BDS-uppropet. Nyckelaktörerna inom den palestinska och israeliska BDS-rörelsen presenterades, liksom de huvudsakliga argumenten för varför BDS kan fungera mot den israeliska ockupationen.

Därefter följde grupparbeten, då deltagarna pratade om konkreta kampanjer, som t.ex. IKEA, Volvo, dagligvaruhandeln och H&M. Mer generella frågor diskuterades också; hur skapar vi en bred BDS-rörelse på vår ort? Hur skapar vi legitimitet och stöd för BDS som metod? Vilka grupper/individer är nyckelpersoner? Utifrån vilka kriterier väljer vi kampanjer och aktiviteter?

Efter en utsökt lunch i hotellets matsal samlades alla deltagare igen. Flera lokalgrupper uttryckte intresse av att påbörja kampanjer mot framför allt IKEAs leveranser till israeliska bosättningar och dagligvaruhandlare som saluför israeliska varor. Efter mycket givande diskussioner skildes deltagarna åt, med en förhoppning om att liknande konferenser blir ett återkommande inslag i lokalgruppernas arbete.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Detta inlägg publicerades i Johanna Wallin. Bokmärk permalänken.