Tillbaka till Jerusalem

Med vänner i Gaza

Lämnar nu Gaza för denna gång, har haft möten med PGS samarbetspartners och i väntan på Flotillan har jag åkt runt och tittat på det Gaza jag aldrig annars har tid till, läst, kollat på nätet och nyheterna, njutit av havet och pratat med folk.

Tänker tillbaka 20 år då jag jobbade här första gången och vi snabbt kunde åka till Gaza varje vecka utan några större problem. Det var efter Osloavtalet som Gaza började spärras av och nu sedan 2007 är Gaza under belägring. Inte ens fiskarna i Gaza har rätt att utnyttja hela Gazas fiskevatten, går de för långt ut blir de beskjutna.

Hade det varit som då, för 20 års sedan hade jag snabbt åkt tillbaka till Gaza igen när Flotillan kommer men nu blir det så att jag stannar i Jerusalem och följer båtarnas färd från där.

Jag hoppas, precis som alla de jag pratat med att Flotillan ska nå Gaza, den behövs som en solidaritetshandling med Gazas och Palestinas befolkning, de som reser gör en insats för att bryta blockaden. De gör det som våra politiker, EU, FN skulle ha gjort för länge sedan, att sätta press på Israel och häva blockaden och se till att den 44-åriga ockupationen får ett slut och att palestinierna äntligen får möjligheter att bilda en egen stat utifrån 1967 års gränser.

Fler och fler människor världen över stödjer Ship to Gaza då de med sitt stöd vill påminna sina regeringar om att det är hög tid för dem att agera i enlighet med internationell lag och mänskliga rättigheter då det gäller Palestina och dess befolkning.

Yvonne Fredriksson

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.