Semesterdag i Gaza

Foto: Yvonne Fredriksson

Havet väller in med en jämn rytm och det är fina surfvågor, killarna är redan ute, de äldre på sina surfbrädor och de mindre tränar intill stranden med små frigolitplattor.

Det är tidig morgon och jag sitter och väntar på Ahmad från Gaza Community Mental Health Programme, GCMHP som ska ta mig på en tur i Gaza. Här finns en hel del att titta på som jag aldrig gjort då det alltid är möten som ska avhandlas och sedan tillbaka till Jerusalem. En hel del av Gaza historia är förstörd efter alla krig, jordbävningar och stölder bland annat av Moshe Dayan. Men det finns nu ett privat museum som visar en del av det, som en eldsjäl i Gaza har samlat och en del av hans samlingar har vistas på Medelhavsmuseet i Stockholm under våren. En del utgrävningar pågick i Gaza för 11 år sedan som fick avbrytas i och med den andra Intifadans utbrott, men de arkeologer som var inblandade i grävningarna hoppas på att snart kunna komma tillbaka och fortsätta sitt arbete för att kunna vara en del i kartläggningen av Gazas historia.

Ahmad och jag beslutade oss för att hoppa över den äldsta historien och åkte och tittade på två kyrkor i Gaza City. Vi åkte först till den grekortodoxa kyrkan från 400- talet som är byggd på ruinerna av ett hednatempel helgat åt Gazas skyddsgud Marna. Kyrkan har jättefina målningar, är välbevarad och används dagligen av Gazas kristna befolkning.

Vi åkte sedan vidare till den latinska kyrkan som driver en skola och där nunnor som tillhör Moder Theresa-ordern har ett dagis. Nunnan vi träffade kom från Indien och har varit i Gaza i fyra år, hon ska stanna sex år till innan hon kan åka och hälsa på sin familj i Indien för att sedan blir placerad någon annan plats i världen. Denna kyrka är mycket yngre, väggarna var målade ljusblå med fina mosaiklister längs taket och hade också en del fina målningar.

Efter det åt vi en jättegod lunch med fisk av olika slag på en restaurang med en fin lummig trädgård. Imorgon blir det en ny tur, denna gång med Yousef som är chef för finansavdelningen på GCMHP.

Följer givetvis också med i nyheterna kring Ship to Gaza och upprörs av att höra om sabotaget av den svenska båten. Hoppas att de kan laga den fort och att de snart ställer kosan mot Gaza.

Yvonne Fredriksson

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.