Gaza välkomnar Frihetsflottan

Foto: Yvonne Fredriksson

Sitter på altanen till Al Deira, dettta ljuvliga hotell vid stranden i Gaza, det är byggt helt i lera på gammalt traditionellt sätt. Det är en fantastisk eftermiddag, jag tittar ut över hamnen och fiskebåtarna, det är en stark pålandsvind som luktar så gott av hav och salt. Trots att Gaza är belägrat kan man vid havet känna en inre frihet och ett lugn som inte går att finna i Jerusalem.

Al Deira

Jag kom till Gaza via Eretz imorse för att göra projektuppföljning och ha möte med PGS partners Gaza Community Mental Health Programme (GCMHP) och Palestinian Medical relief Society (PMRS). Jag valde denna vecka för att åka hit för att jag då kan vara med och välkomna Flotilla 2 när de anländer. Men vi får se om jag kan stanna ända tills de kommer då avresan från Aten har skjutits upp. Om jag inte blir kvar får jag lämna mina svenska flaggor till någon annan som kan vifta med dem så att svenskarna som seglar in i Gazas hamn ska se att de är väntade och välkomna.

Vid mötet med GCMHP’s administrativa chef, Dr. Ahmad Abu Tawahina och hans vice, Hussam Al Nouno pratade vi om deras pågående arbete för 2011 och den allmänna politiska situationen men kom snart in på Ship to Gaza.

De tycker båda att det är ett väldigt viktigt och bra initiativ då det sätter fingret på det verkliga problemet, Israels kontroll över Gaza. När Flotillan är på väg till Gaza kommer frågan om Gazas belägring än en gång att komma upp i media och på dagordningen vilket de tycker är viktigt för att på så sätt få en politisk påtryckning på Israel.

Yvonne Fredriksson,
Palestinagrupperna i Sverige

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.