Niklas bloggar om förberedelserna i Aten

Jag måste räkna efter för att övertyga mig själv om att inte ens två dygn har passerat sedan jag landade på flygplatsen i Aten. De schemalagda förberedelsedagarna inför Ship to Gaza över, och för första gången sedan jag anlände har jag satt mig ned vid min dator för att samla intrycken. Det har varit två intensiva dagar av diskussioner, ickevåldsövningar och framförallt nya vänner.

Det är lika omöjligt som nödvändigt att förbereda sig inför hur Israel kan tänkas bemöta frihetsflottan. Detta slog mig särskilt under en rollspelsövning om hur en möjlig israelisk bordning bäst kan bemötas kreativt och ickevåldsligt. Det är uppenbart hur många variabler som är inblandade även i denna förenklade situation, och tyvärr kontrolleras de flesta av dessa variabler mer eller mindre exklusivt av Israel. Det ligger i Israels händer hur denna frihetsflotta avslutas. Det är som med vädret. Du kan förbereda dig för både sol och regn, men du kan inte bestämma hur vädret ska vara. Vi förbereder oss för att nå Gaza, men också för en bordning. Vi tränar på tekniker som kan lugna soldater och hur vi kan göra motstånd utan att vara aggressator.

På vägen hittar vi förhållningssätt, rekommendationer och gemensamma riktlinjer. Vi ska inte slänga något överbord eftersom det kan uppfattas som om vi har något att dölja. Vi får inte ha något med oss som kan uppfattas som vapen. Vi kommer inte att konfrontera soldater fysiskt.

En sannolik konfrontation är det som är det mest främmande och obekväma med projektet. Det är också ett mycket kritiskt ögonblick där mycket kan gå fel. Därför blir det självklart att det tar stort utrymme i förberedelserna. Vad vi också talar om är saker som hur vi ska hantera sjösjuka, hur det fungerar med maten, vad man bör packa, hur vi ska sova och vad vi ska göra när vi når Gaza.

I luften ligger ständigt den stora obesvarade frågan om när vi ska åka. Angående detta får vi passagerare inte mer information än den som finns på Ship to Gazas hemsida. Innan månadsskiftet är det sagt och vi har spännande dagar framför oss!

Niklas Berg – PGS representant på Ship to Gaza

Detta inlägg publicerades i Niklas Berg. Bokmärk permalänken.