Ibland lyckas man glömma dem

Ibland lyckas man glömma dem, eller hellre förtränga, för de finns överallt och dyker upp när man minst anar det. Idag var en sådan dag då soldaterna helt plötsligt dök upp med kontroller på minst tre ställen på min resa från French Hill och kontoret i Beit Hanina.
Bussen med 20 passagerare stoppades av en militärbil och en kvinnlig soldat kom in i bussen och tog allas ID kort för att sedan gå och kolla mot myndigheternas dataregister för att se att ingen som inte har tillåtelse att vara i Jerusalem hade smitit in. Kontrollen tog 15 minuter och som tur var hade alla rätta papper med sig, om inte hade chauffören som taget med en illegal person på sin buss kunnat råka illa ut.På vägen mot Beit Hanina och på vägen ser jag två kontroller till. Ingen i Jerusalem eller på Västbanken kan röra sig någonstans utan rätt papper, rätt ID kort och rätta tillstånd. Har dom det kan de få vara i Jerusalem om de har blått ID kort, om de har grönt kan de få komma till Jerusalem efter att ha sökt tillstånd. Personer i Ramallah och Betlehem som arbetar i Jerusalem får trots att de har tillstånd köa i timmar varje dag vid de stora checkpointarna och de som bor på Västbanken har också checkpoints, vägspärrar och flying checkpoint överallt. Bönder som ska ut till sina åkrar måste och på många platser ha tillstånd till detta samt passera en låst grind med soldater vid speciella tidpunkter på dagen.
Efter fem år på plats i Palestina har jag sett palestiniernas tålamod med allt som försvårar deras dagliga liv och undrar ofta hur länge de ska stå ut.
Text och foto: Yvonne Fredriksson

Detta inlägg publicerades i Yvonne Fredriksson. Bokmärk permalänken.