Nakbablogg: Plan Dalet

Idag för 65 år sedan, den 10 mars 1948, fastställdes Plan Dalet. Planen innehöll ett stort antal militära operationer, som skulle stärka sionisternas kontroll över palestinskt territorium och även leda till en intensifierad massfördrivning av Palestinas ursprungliga invånare.Den första av dessa militära operationer hette Operation Nachshon och syftade till binda samman Tel Aviv och Jerusalem. Den operationen, liksom många andra, ägde rum utanför de områden som skulle utgöra en judisk stat enligt FN:s delningsplan. Det sionistiska ledarskapet åberopade visserligen FN:s delningsplan som grund för rätten till en judisk stat. Samtidigt hade man uppenbarligen inga som helst tankar på att låta sig begränsas av den. 

Det var nu drygt två månader innan det brittiska mandatet skulle upphöra, och en judisk stat skulle utropas i Palestina.

Henrik Carlborg, ledamot av PGS förbundsstyrelse

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.