Nakbablogg: Förvaltarskap för Palestina

Idag för 65 år sedan, den 20 mars 1948, beslutade arabiska ledare att acceptera ett vapenstillestånd och att förorda ett begränsat förvaltarskap för Palestina istället för delning. Sionisterna avvisade förslaget på vapenvila. Vid det här laget hade också USA börjat ändra inställning eftersom FN:s delningsplan inte fungerade i praktiken. I stället började USA arbeta på ett förslag om att ställa Palestina under FN-förvaltning. Om USA:s förslag till förvaltarskap blivit verklighet, hade det riskerat att omöjliggöra sionisternas dröm om en judisk stat i Palestina. En del tyder på att sionisterna reagerade med att påskynda planerna på att rensa bort Palestinas arabiska befolkning och utropa en judisk stat. På så vis skulle världssamfundet ställas inför fullbordat faktum och planen för förvaltning skulle vara fullkomligt inaktuell.

 Henrik Carlborg, ledamot i PGS förbundsstyrelse

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.