Nakbablogg: Vem kunde stoppa sionisterna?

Vid den här tiden för 65 år sedan, i slutet av mars 1948, var det inte mycket som såg ut att kunna stoppa sionisterna. Britterna hade formellt ansvaret för mandatområdet Palestina, men hade i praktiken gett upp hoppet om att upprätthålla ordningen. Palestiniernas militära kapacitet hade knäckts redan tio år tidigare. De arabiska grannländerna vågade inte ingripa med sina arméer medan Palestina fortfarande var ett brittiskt mandat. Små frivilligstyrkor från arabländerna var ingen match för de sionistiska militära styrkorna. Vägen var öppen för att genomföra planerna på etnisk rensning av Palestina, så att en etniskt ren judisk stat skulle kunna utropas. Tiden, däremot, var knapp. Det brittiska mandatet skulle upphöra i mitten av maj. Det var kort tid för att fördriva hundratusentals palestinier från deras hem.

Henrik Carlborg, ledamot av PGS förbundsstyrelse

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.