Nakbablogg: Massakern i byn Deir Yassin

Idag för 65 år sedan, den 9 april 1948, inträffade massakern i den palestinska byn Deir Yassin nära Jerusalem. Byn låg utanför de områden som skulle tillfalla en judisk stat enligt FN:s delningsplan. Judiska terrorister mördade systematiskt och kallblodigt ett stort antal människor – män, kvinnor och barn. Terroristerna tillhörde bl.a. Irgunligan, som senare också låg bakom mordet på Folke Bernadotte. 

Massakern i Deir Yassin anses vara den enskilt största orsaken till att palestinierna flydde från sitt hemland, även om massakern i Deir Yassin varken var den största eller den första massakern.

De skyldiga gick en ljus framtid till mötes. En av ledarna, Yitshak Shamir, gjorde en lysande politisk karriär och blev bl.a. israelisk premiärminister. Med både massakern i Deir Yassin och mordet på Folke Bernadotte i sitt CV kan man visst gå hur långt som helst.

 Massakern i Deir Yassin skildras bland annat i den brittiska TV-serien The Promise.

 Henrik Carlborg, ledamot i PGS förbundsstyrelse

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.