Nakbablogg: ”Hjälten” från Deir Yassin

I förra inlägget nämndes Yitzhak Shamir. Vem var han egentligen? I vissa avseenden skilde han sig inte från andra sionistiska kolonisatörer. Han var från Polen och bestämde sig i 20-årsåldern för att delta i kolonisationen av Palestina. Han var dock hårdare och mer kompromisslös än många andra. Målet var att säkra och upprätthålla en judisk majoritet i hela Eretz Israel – dvs. även nuvarande Västbanken och östra Jerusalem. Metoderna var våld och terror. Förutom mordet på Folke Bernadotte och massakern i Deir Yassin låg Sternligan också bakom sprängningen av King David Hotel, där det brittiska högkvarteret låg. 88 människor dog. Att 15 av dem var judar tycks inte ha bekommit Shamir. Shamir och Sternligan skydde inga medel. År 1941 togs till och med kontakt med Nazityskland, med vars hjälp Sternligan hoppades kasta ut britterna. Storbritanniens UD beskrev honom som ”among the most fanatical terrorist leaders”.

 Efter det första arabisk-israeliska kriget gjorde han en strålande karriär, först som affärsman och slutligen som israelisk premiärminister. I Israel anses han som en hjälte.

Henrik Carlborg, medlem i PGS förbundsstyrelse

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.