Hamas vinner, kvinnorna förlorar

Det ligger i luften. Hamas vinner. På förmiddagen träffar vi den lutheranske biskopen. Han försäkrar att han har goda relationer till Hamas. Alltså, en kristen biskop har goda relationer med en terroriststämplad fundamentalistisk organisation! Är det en anpassning till verkligheten?  I al Ayyam publiceras en opinionsmatning som ger Fatha 38,9 procent, Hamas 33,3, Mustafa Barghoutis Oberoende Palestina 8,7 och Hanan Ashrawis Tredje Vägen 7,5. I en redaktionell kommentar forsäkras att Hamas har ändrat sig. I al Quds visas en bild på två bröder som skakar hand. Den ene kandiderar for Fatha, den andre för Hamas. Haller hela det palestinska samhallet pa att stalla in sig pa att det fran och med den 26 januari ar Hamas som representerar de palestinska folket? I varje fall lika mycket som Fath? Vad skulle det isafall innebara? Huvudnyheten pa förstasidan av al Ayyam är ett valtal av Hamas ledaren Al Zahar. Han lovar framforallt slut pa korruptionen. Och att fem nya sjukhus skall byggas. Om EU gör allvar av sitt hot att dra in bidrag om Hamas vinner valet gör det inte sa mycket, säger han, det mesta av bidragspengarna utifran till Palestinska Myndigheten har ju ändå försvunnit på korruption eller slösats bort på en överdimensionerad flora av säkerhetstjänster. Hamas, som går till val under täcknamnet Förandring och Reform, tänkar satsa mycket på utbildning. Men det enda konkreta Zahar säger om islamisering är att man ska lära idrottsmän att läsa koranen! Om kvinnors ställning är han kryptisk. Vi kan inte ge dem storre rattigheter an Gud har gjort genom Koranen och hans profet har gjort genom tradtionen. Varken mer, eller mindre. Ändå ar det ganska klart att kvinnorna blir valets förlorare. Visserligen finns en regel om kvotering i vallagen. Halften av lagstiftande forsamlingens 132 platser valjs i peronval, hälften i listval. Och på listorna måste ett av de tre forsta namnen vara kvinna, ett av följande fyra och därefter var femte. Om ett parti får 27 platser skall alltsa minst 5 vara kvinnor. Kanske far bade Fath och Hamas ungefar sa manga. Kanske far ytterligare tva partier minst 3 platser. Alltsa totalt 12 kvinnor av 132. Att nagon kvinna skulle valjas I personvalet verkar otroligt. . I valannonseringen ar de nastan helt franvarande. I dagens bada ledande tidningar avbildas 81 kandidater. 1 (en) ar kvinna. Enda bräschen i de palestinska patriarakatets dominans ar ett referat av ett kvinnomote i Gaza dar flera kvinnoorganisationer samlats till stöd for en kvinnlig kandidat som slåss for jamstalldhet. Nar jag i först går genom checkpoint Qalandia och sedan står i kö for ytterligare en checkpoint minns jag övergångarna mellan Väst och Öst-Berlin som milda västanfläktar mot detta rekord i kafkaesisk integritetsövergrepp och trakkaseri. Jag förstar att folk efter tio års Fatha styre under ockupation har tröttnat och vill ha Förändring och reform dvs Hamas. Och att den feministiska revolutionen tyvarr tills vidare ar ajounerad i vantan pa den nationella befrielsen.  Per Gahrton

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.