Hamassegern överdriven?

Utan tvivel har Hamas vunnit valet i Palestina. Det mest demokratiska valet någonsin i ett arabisk land. Men kanske var segern inte så stor som det har framställts.  

Röstsplittring missgynnade Fath  

Valet skedde på två sätt. 66 ledamöter valdes proportionellt på rikslistor. Där fick Hamas 30 platser, Fath 27. Dessutom valdes 66 ledamöter i majoritetsval i flerpersonskretsar. Här vann Hamas 46 platser, Fath bara 16. En orsak var att Fath hade dålig disciplin, massor med Fath.personer ställde upp och konkurrerade ut varandra. Ett exempel: i Khan Yunis fick Fath 37 procent i listvalet, Hamas 34 procent. Men i personvalet vann Hamas 4 platser, Fath bara en. Delvis kan det ha berott på att Hamas ställde upp populära pesoner. Men mest berodde det på att Faths röster i personvalet splittrades upp på alltför många kandidater. Några totala röstsiffror har inte kommit än, men kanske fick Fath inte så många röster färre än Hamas. En annan orsak är att Jerusalemborna inte kunde rösta normalt. Och normalt är huvudstadsbor i alla länder ”modernare” än landsbygdsbor.  

Svårt rösta i Jerusalem  

PGS-gruppen började dagen vid postkontoret precis utanför Herodesporten in till Gamla Stan, en av sex vallokaler i Östra Jerusalem. Att röstningen i Östra Jerusalem skedde på postkontor beror på att Israel anser att området är en del av staten Israel, något som inget land i världen har accepterat. Därför kunde Israel bara godkänna att ett begränsat antal Jerusalembor fick ”poströsta” trots att de röstade i sin egen stad. Resten av de ca 75000 registrerade Jerusalemväljarna tvingades ta sig till vallokaler utanför stadsgränsen. Detta är ett skäl till att valdeltagandet i Jerusalem var betydligt lägre än i resten av landet. Ett annat skäl är att många Jerusalembor är rädda att de kan drabbas av repressalier av isralerna om de röstar i det palestinska valet. Därför har de flesta inte ens registrerar sig som väljare. Till al Quds sa en Jerusalembo på valdagen att den rörelsefrihet som följer med det ”blå” ID kortet som Jerusalembor får är för mycket värd för att riskera den med valdeltagande. En annan är rädd att tvingas flytta från sitt hem om det blir kris i framtiden. Faktum är att Arbetarpartiledaren Peretz häromdagen offentligt frågade om Israel klarar av att integrera 250000 palestinier i Östra Jerusalem.Svaret är förstås nej. En påtvingad etnisk rensning pågår redan genom byråkratiska trakasserier. Det är därför så många Jerusalempalestinier inte vagade rösta. Mot detta demonstrerades flitigt inför PGS och världspressen. Kanske hade normal röstning i Jerusalem påverkat valresultatet.  

Kanske koalitionsregering  

Fortfarande är det oklart om Hamas bildar regering ensamma. I Hamas tidningen al Risala som kom ut igår, dagen efter valet, talas det i flera olika artiklar om samarbete med Fath. Visserligen har Fath tackat nej, men Hamas fortsätter att inbjuda till nationell samlingsregering. Enligt en opinionsundersökning är 70-80 procent av palestinierna för samlingsregering.. Också många politiker är inne på den tanken. Eftersom antagligen ytterligare eftergifter av palestinierna är nödvändiga för att en palestinsk stat skall kunna utropas vill de flesta dela ansvaret med så många som möjligt, ingen vill att någon politisk strömning skall stå utanför och kunna anklaga de andra för svek. Ytterligare ett skäl till att det inte blir Hamas-styre är att Hamas inte nu vill regera ensamt eftersom man inte anser befolkningen mogen för en islamisk stat. I al Quds idag pläderar en sribent för nationell samling. Om samlingsregering är omöjlig, skriver Salih al Qilab, måste åtminstone Hamas och Fath och alla andra ingå ett nationellt avtal om minimistandard för politiken. Bland annat måste Hamas sluta med självmordsbombningar!

Per Gahrton

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.