Jerusalems absurditet

Min medverkan i TV24 häromkvällen tvingade mej att åka över till Västra Jerusalem. På tillbakavägen promenerade jag. Det tar högst fem minuter att gå från Jaffa Roads slut i judiska västra Jerusalem över en parkeringsplats till palestinska Östra Jerusalem. På vissa ställen handlar det bara om att gå över en gata på tio sekunder. Ändå är det två skilda världar. Trots att det inte finns någon mur i Jerusalem, trots att det är samma administration , är det två hela skilda städer. I Västra Jerusalem finns inga palestinier, i Östra inga israeler utom poliser, soldater, illegala bosättare och några ortodoxa judar som ber vid Klagomuren. Att dela staden i en israelisk och en palestinsk huvudstad i en fredsuppgörelse vore enkelt eftersom den redan är delad. En sådan delning utan mur skulle dessutom vara bästa sättet att ena staden på riktigt. Fjärde Kafka-checkpointen Idag fredag har jag förflyttat mej mellan Jerusalem och Betlehem. Ännu en gigantisk Kafka-checkpoint med röster utan människor, låsta grindar, köer, väntan, obegripliga snäsningar och order av osynliga vakter. Ett mellanting mellan flygterminal och gränsövergångarna mellan Öst- och Västtyskland genom Berlinmuren före 1989. Tänk om Laila Freivalds hade tvingats passera en sådan! Kanske hade hon då haft en uns av medkänsla med det palestinska folket. Bara idag dödes en nioårig flicka i Ghaza. Enligt den israeliska människorättsorganisationen Btzelem dödade israelerna fyra gånger så många palestinier som antalet israeler som dödades av palestinier under fjoråret. Varje vecka när det är ”lugnt” i Palestina skjuter israeliska soldater ihjäl ett palestinskt barn! År ut och år in. Tänk om det hade gjort Sveriges utrikesminister lika upprörd som att palestinierna i arabvärldens första demokratiska val röstar på ett parti som varken hon eller PGS gillar! På väg från checkpointen får jag lift med två kristna palestinier från Betlehem, den ena hämtar den andre som också kommer genom den israeliska spärren. De är oroliga för valresultatet. Och ger Europa skulden. Det är er ovilja att ingripa mot Israel brott mot folkrätten och hot mot oss bara för att väljarna röstat fel. Visst är det så. Sanktioner mot Israel har Laila Freivalds avvisat trots att Israel bevisligen brutit med FN-resolutioner, Haagdomstolens utslag, Genevekonventionen, EUs handelsregler. Men Palestina vill hon bestraffa för ett demokratiskt val! Jerusalem är inte den enda huvudstad som präglas av absurditet.  Per Gahrton  PS. Bra PR för PGS Jag kan inte klaga på mediagenomslaget för PGS de senaste dagarna,. Som ordförande i PGS har jag medverkat två gånger i radions P1 morgon, två gånger i TV8 och en gång i TV24. Igår hade jag debatt med Birgitta Olsson I riksradions Studio 1 om hennes och Laila Freivalds dåraktiga hot om att dra in det svenska stödet till Palestina. Det blir troligen da capo i TV4 på måndag morgon. SDS har bett om en artikel och många andra tidningar har ringt om kommentarer. Det känns bra att PGS uppfattas som tillräckligt saklig och trovärdig för att få kommentera utvecklingen i Palestina i stora riksmedier.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.